Gęsina powraca na pomorskie stoły

Gęsina zdrowa i coraz bardziej popularna na Pomorzu, bo dla gęsi mamy tutaj idealne warunki. Ostatnie badania wykazały, że właśnie gęsinę z okolic Kępy Oksywskiej i Dębogórza cechują wyjątkowe walory smakowe. Wszystko przez to, że mamy dostęp do morza i nasycenie trawy jodem i solą morską, co daje właśnie taki efekt. W audycji odwiedziliśmy fermę gęsi w Dębogórzu, w powiecie puckim.
Zajrzeliśmy także na gospodarstwo pana Czesława ze wsi Łąg Kolonia w gminie Czersk, który wciela w życie zapożyczone z Danii biznesowe rozwiązania.

Przetwarzają promienie słoneczne w energię elektryczną i są jednym z najbardziej ekologicznych sposobów produkcji energii. W programie rozmawialiśmy z ekspertami w dziedzinie fotowoltaniki.

Audycję przygotowała Magdalena Świerczyńska-Dolot.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj