Sprawdzamy, co z uprawami po lipcowej ulewie. Można jeść bezpiecznie owoce i warzywa?

Na początek sprawdzamy, jak wyglądają zbiory rzepaku ozimego. Te na większości pól już się zakończyły, są pierwsze informacje na temat plonów, a opowiada o nich rolnik z Łęgowa – Jacek Nojek. Potem wracamy na pole do rozmowy o żniwach z Zenonem Bistramem, prezesem Pomorskiej Izby Rolniczej. A na koniec przenosimy się na Żuławy, na pole Rafała Sowińskiego, który jest jednym z większych w okolicy plantatorów warzyw.

O warzywach ostatnio zrobiło się głośno za sprawą Sanepidu, który przestrzegał, aby nie jeść tych, które pochodzą z pól zalanych podczas lipcowych podtopień. Tych podtopień było całkiem sporo i między innymi o tym rozmawiamy z plantatorem.

Posłuchaj audycji:

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj