Czy bałtyckie ryby można bezpiecznie jeść? Wątpliwości budzi… broń z czasów II Wojny Światowej

W Pulsie Ziemi rozmawialiśmy o bałtyckich rybach. Co jakiś czas powraca temat dotyczący tego, czy można je bezpiecznie jeść.

Temat wraca za sprawą broni zatopionej w Bałtyku podczas II Wojny Światowej. Część osób obawia się, że znajdujące się w środku związki chemiczne – gdyby zaczęły wyciekać – mogą zatruć wodę i ryby. A więc czy bałtyckie ryby można bezpiecznie jeść? Odpowiedzi na to pytanie szukał zespół Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni, którego częścią była doktor Joanna Szlinder-Richert.

W Pulsie Ziemi rozmawialiśmy też o nietypowym wsparciu rodziców w Ustce. Pomaga im pedagog podwórkowy. To nowy program profilaktyczny miasta, który ma zachęcić dzieci do aktywnego uczestniczenia w zajęciach pozalekcyjnych. Pedagog czuwa nad obecnością dzieci w szkole, ich wynikami, a nawet dowozi je na zajęcia i w razie konieczności kupuje odpowiednie przybory oraz stroje. – Niestety, wielu rodziców ma w tym spore braki – mówi burmistrz Ustki, Jacek Graczyk.

W Pulsie Ziemi wybraliśmy się też do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji i Rolnictwa, ponieważ dziś mija miesiąc od rozpoczęcia tegorocznego naboru wniosków o dopłaty bezpośrednie. Jak przebiega nabór? Pytamy o to Joannę Andrzejewską z ARiMR-u.

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj