Naturalne probiotyki możemy stworzyć w domu. Specjalista radzi, jak ukisić kapustę

Marcin Kisielewski (fot. Radio Gdańsk/Przemysław Woś)

Teraz jest najlepszy okres na kiszenie kapusty. Marcin Kisielewski, nauczyciel ze Słupska i specjalista od kiszonek, podkreśla, że pogoda sprzyja dobrej jakości warzywom.

Najlepiej jest kupić kapustę do kiszenia na lokalnym ryneczku lub wprost od rolnika – również poszatkowaną, którą można ukisić samodzielnie, przekładając warstwę kapusty z niewielką warstwą marchewki.

– Kapustę można kisić w beczkach. W przypadku plastikowych zalecam włożyć do środka foliowy worek. Kapusta może być oczywiście poszatkowana i ukiszona z marchewką. Kisi się ją nawet z całymi jabłkami. To zdrowe dla naszego organizmu i w okresie jesienno-zimowym przyda się w każdym domu – wyjaśnił Marcin Kisielewski.

Teraz można jeszcze kisić buraki, a nawet owoce, w tym jabłka.

Posłuchaj:

Przemysław Woś/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj