Lubimy zajadać się nimi zimą, ale to z zielonych owoców można zrobić leczniczą nalewkę. Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka i zielarka opowiadała w rozmowie z Hanną Wilczyńską-Toczko o niezwykłych właściwościach orzecha włoskiego.
Dorota Grądzka podkreślała, że do zrobienia nalewki potrzebne są zielone owoce orzecha włoskiego, które można łatwo pokroić nożem. Jednak lecznicze właściwości mają też inne części tej rośliny.
– Surowcem zielarskim jest też liść orzecha. Możemy wykorzystać nawet gałązki, korę, a także pączki męskie i żeńskie. Jak widać, całe drzewo jest jednym wielkim surowcem zielarskim – mówiła zielarka.
Fitoterapeutka opowiadała również o korzystnym wpływie owoców orzecha włoskiego na mózg, do którego są uderzająco podobne.
Naturoterapeutka opowiadała też o możliwych zastosowaniach wrotyczy, lipy i dziurawca.