Ugotowali najlepszą czerninę, przygotowali najlepszego śledzia po kaszubsku i upiekli najlepszą drożdżówkę. Członkowie Zrzeszenia Kaszubsko Pomorskiego z Helu arcymistrzami kaszubskiej kuchni. We wtorek wieczorem wygrali drugą edycję Regionalnej Bitwy Kulinarnej. Rywalizacja odbyła się w Jastrzębiej Górze, bo to członkowie tamtejszego oddziału zrzeszenia w ubiegłym roku wygrali pierwszą edycję turnieju. W drugiej edycji imprezy, oprócz zrzeszenia z Helu, udział wzięły jeszcze reprezentacje Nowej Karczmy i Kosakowa. Ale to helanie przygotowali najlepsze dania. – Smaku nie sposób opisać, trzeba tego po prostu spróbować – podsumowali jurorzy konkursu.
– Nam chodzi przede wszystkim o promowanie tradycyjnej kuchni regionalnej – tłumaczy organizator Łukasz Richert. – Podczas kolejnych edycji konkursu nie znajdziemy rukoli, szparagów czy przepiórek, będą za to potrawy, którymi żyje kaszubska kuchnia.
Trzecia edycja Regionalnej Bitwy Kulinarnej odbędzie się w przyszłym roku w Helu.