Trójmiejska gastronomia wspiera lekarzy i personel medyczny. „Musimy dbać o tych, którzy ratują życie”

Coraz więcej trójmiejskich restauracji przyłącza się do akcji zapoczątkowanej przez właścicieli gdyńskiej „Muszli”. Chodzi o dostarczanie darmowych posiłków dla lekarzy i personelu medycznego pracującego w szpitalach. „Muszla” od soboty przygotowuje dziennie 10 pizz dla pracowników Szpitala Miejskiego im. św. Wincentego a Paulo.

– Nasza sytuacja jest bardzo trudna, ale w tym trudnym okresie musimy dbać o tych, którzy ratują życie – mówi Anna Wylężek z restauracji „Muszla”. – Zastanawialiśmy się, jak możemy lekarzom pomóc i po rozmowie telefonicznej z zarządcami szpitala miejskiego postanowiliśmy przygotowywać dla nich posiłki. Tyle, ile możemy. Umówiliśmy się tak, że personel medyczny w drodze do pracy odbiera u nas jedzenie i zabiera je do szpitala. Liczyliśmy, że w ślad za nami pójdą inni i nie myliliśmy się. Skala odzewu nas bardzo pozytywnie zaskoczyła – dodaje Anna Wylężek.

SOLIDARNOŚĆ W SPECYFICZNYM CZASIE

Do akcji zainicjowanej przez „Muszlę” przyłączyły się już m.in. dwie gdańskie restauracje – „Raban” i „Zaufajni” – które gotowe darmowe posiłki dostarczają do Szpitala im. św. Wojciecha.

– Postanowiliśmy ze swojej strony wspomóc ich kilkunastoma daniami w dowozie – napisali na swoim profilu na Facebooku właściciele restauracji „Zaufajni”. – Przekazujemy, co jesteśmy w stanie, zachęcając innych do podjęcia podobnych kroków. Solidaryzujmy się w tym specyficznym czasie. „Muszla” Gdynia – wirtualna „piątka” za super inicjatywę.

 

 

Restauracje, puby i bary ze względu na stan zagrożenia epidemicznego są zamknięte. Jedzenie sprzedawane jest tylko na wynos lub dowóz.

 

Marcin Lange/lcf

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj