Wiesz, jak postępować z zakupami, żeby uniknąć zakażenia koronawirusem? Tutaj znajdziesz kilka istotnych wskazówek

Koronawirus może przetrwać na powierzchniach od kilku godzin do nawet kilku dni. Jak więc postępować z żywnością, aby uniknąć zachorowania na COVID-19? O czym należy pamiętać przy owocach i warzywach? A co zrobić, jeśli mamy ochotę na świeże pieczywo?

– Możliwość, że dana osoba zachoruje na COVID-19, dotykając powierzchni lub obiektu, na którym jest wirus, a następnie dotykając własnych ust, nosa lub ewentualnie oczu, nie jest uważana przez środowiska naukowe za główny sposób rozprzestrzeniania się wirusa. Nie możemy jednak wykluczyć, że jest to jedna z dróg i z tego względu należy zachować szczególną ostrożność – wyjaśnia dr hab. nauki o zdrowiu Mariusz Panczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Jak dodaje, to, ile wirus SARS-CoV-2 przetrwa, zależy od powierzchni, na której przebywa, i warunków panujących w otoczeniu, czyli na przykład temperatury i poziomu wilgotności. – Dobrą wiadomością jest fakt, że, w przeciwieństwie do bakterii czy pleśni, wirusy nie mogą rosnąć w żywności, w tym w pieczywie, więc można oczekiwać, że ilość wirusa na jej powierzchni będzie maleć z czasem – mówi dr hab. Panczyk.

ROZWAŻ, GDZIE UMIEŚCIĆ ŚWIEŻE PRODUKTY SPOŻYWCZE

W przypadku świeżych produktów spożywczych, przechowywanych w temperaturze pokojowej lub wyższej, koronawirus może przetrwać na powierzchni około 24 godzin. Czas ten jednak ulegnie wydłużeniu, jeżeli po przyniesieniu do domu, włożymy je do chłodziarki. Wówczas możemy spodziewać się, że SARS-CoV-2 będzie na nich obecny do 72 godzin. Jest tak dlatego, ponieważ wirusy charakteryzują się dużą stabilnością w niskich temperaturach.

Eksperci zalecają, by świeże warzywa i owoce wyjąć z siatki i pozostawić na czystej ściereczce z dala od dzieci przez około dobę. Po tym czasie umyć je pod ciepłą, bieżącą wodą. Dopiero wtedy można włożyć je do lodówki – jest to jedna z pięciu podstawowych zasad postępowania z żywnością, rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia nie tylko w czasach pandemii.

Również pozostawienie pieczywa na 24 godziny powinno wyeliminować ryzyko kontaktu z wirusem. Jeżeli jednak chcemy zjeść pieczywo niedługo po przyniesieniu do domu, zaleca się włożenie go na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C. Badania bowiem pokazują, że wirus SARS-CoV-2 ginie w temperaturze 70 stopni po około 300 sekundach.

WIĘCEJ ZABIEGÓW PRZY PRODUKTACH W OPAKOWANIACH

Inaczej sprawa ma się z opakowaniami produktów spożywczych, które zostały wykonane z tektury, plastiku lub papieru. Produkt należy odpakować, a opakowanie wyrzucić. Ważne jest, aby ręce ponownie umyć i dopiero po tej czynności dotknąć zwartości opakowania, umieszczając ją w czystym pojemniku przeznaczonym do przechowywania produktów spożywczych.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mrożonek. Ich umycie pod bieżącą ciepłą wodą najpewniej spowoduje częściowe rozmrożenie, a jednocześnie wiemy, że to właśnie w zamrażarce wirus przetrwa najdłużej. Dlatego najlepiej zastosować podobną zasadę, co w przypadku innych opakowanych produktów, czyli po umyciu rąk przenieść zawartość opakowania do pudełek na mrożonki.

NIE TYLKO ZAKUPY NALEŻY ZDEZYNFEKOWAĆ

Dla zachowania bezpieczeństwa kluczowe jest również, aby zaraz po przyjściu do domu, jeszcze zanim rozpoczniemy rozpakowywanie zakupów, umyć ręce. Podczas rozpakowywania żywności należy uważać, aby nie dotykać dłońmi twarzy. Na koniec należy zdezynfekować wszystkie powierzchnie, z którymi miała styczność przyniesiona żywność. Torbę wielorazowego użytku najlepiej od razu uprać. Na koniec należy ponownie umyć i zdezynfekować dłonie preparatem do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu.

BRAK WIEDZY JEST POWSZECHNY

Jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez ekspertów z agencji PR Hub wspólnie z naukowcami z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ponad połowa Polaków nie wie, jak postępować z żywnością w dobie pandemii. A tymczasem sposób oczyszczenia żywności, przechowywania i późniejszego przygotowania posiłku, może mieć wpływ na to, czy i kiedy wirus przeniesie się na nasze ręce.

Badanie pokazało, że mamy tego świadomość, ale czujemy się zagubieni. Nie wiemy, jak przełożyć te informacje na praktykę postępowania z żywnością. Prawie 2/3 respondentów wiedziało, że na powierzchni świeżych produktów spożywczych może być obecny wirus SARS-CoV-2. W przypadku opakowań produktów spożywczych odsetek był jeszcze wyższy. Ale ponad 65 proc. badanych odpowiedziało, że nie wie lub ma wątpliwości, jak postępować ze świeżymi, niepakowanymi produktami spożywczymi. Jeszcze więcej osób czuje się zagubionych, gdy pytanie dotyczy świeżego pieczywa. Niewiele lepiej badani odpowiedzieli na pytania o opakowania spożywcze, chociaż i tutaj prawie 58 proc. zaznaczyło odpowiedzi w kategorii „nie” lub „nie wiem”.

Warto więc zapamiętać powyższe rady, a nawet wypisać je sobie lub wydrukować na kartce.


www.naukawpolsce.pap.pl
/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj