Wielkanoc z dala od kuchni? Sprawdziliśmy, dokąd warto wybrać się na świąteczny obiad

Okres wielkanocny kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Pasztety, mazurki i zupy nie zrobią się przecież same. Możemy jednak część gotowania zostawić ekspertom i wybrać się z rodziną do restauracji. Specjalnie dla Was wybraliśmy kilka ciekawych lokali, które będą otwarte w wielkanocny weekend.

W naszym zestawieniu powinno znaleźć się coś dla każdego. Wybraliśmy lokale z Trójmiasta, serwujące dania wielu kuchni całego świata, o różnych poziomach cen. 

 

DO GDAŃSKA NA ŚNIADANIE I PIEROGI

Jeśli chcielibyście wybrać się do miasta na sobotni obiad, ciekawym wyborem mogą być szybko zdobywające serca gdańszczan pierogarnie Mandu. Lokale w centrum przy ulicy Elżbietańskiej oraz w Oliwie przy ulicy Kaprów otwarte będą w sobotę do 22:00. Mandu serwuje swoim gościom pierogi z całego świata, zarówno tradycyjne, jak i nieco bardziej egzotyczne.

Fani pierogów mogą się również wybrać do restauracji Majolika. Właściciele szykują na Wielkanoc specjalne menu, które dostępne będzie jedynie w Lany Poniedziałek. Spróbować można m.in. pierogów z gęsiną i śliwką aromatyzowanych majerankiem. Koszt świątecznego brunchu to 69 złotych od osoby.

Niesłabnącą popularnością cieszą się na Pomorzu włoskie smaki. Serwująca kuchnię toskańską restauracja Fellini również otworzy drzwi w święta Wielkiej Nocy. Znakomite makarony, zupy czy ryby zjeść będziemy mogli w sobotę od godziny 12:00 oraz w poniedziałek od 14:00.

W niedzielę możemy odwiedzić restaurację Kos przy ulicy Piwnej. Lokal ma szczególnie ciekawą ofertę śniadaniową i serwuje posiłki w stosunkowo przystępnych cenach. Kos otwiera podwoje w niedzielę wielkanocną o 12:00, a w lany poniedziałek już od 9:00.

KUCHNIE EUROPY W SOPOCIE

Właściciele nieco grubszych portfeli mogą wybrać się na sobotnią kolację do sopockiej restauracji Cyrano et Roxane. Przy popularnym Monciaku z pewnością najedzą się zwolennicy autentycznej kuchni francuskiej. Foie gras, mule czy perliczka nie są może posiłkami na każdą kieszeń, ale doznania smakowe będą z pewnością wyjątkowe. Marc Petit otwiera swoją restaurację w sobotę o 13:00.

W kameralnej restauracji Jurta w centrum Sopotu dominują pierogi, ale w menu znajdziemy też inne ciekawe dania rodem z Europy Wschodniej. Barszcze, pierożki i gołąbki serwowane są w przystępnych cenach, a restauracja zbiera bardzo pozytywne opinie. Lokal będzie zamknięty jedynie w niedzielę wielkanocną. W sobotę i poniedziałek możemy przyjść od 11:00.

Świątecznym obiadem możemy też cieszyć się w południowym klimacie. Tradycyjna pizzę i inne włoskie dania zjemy w restauracji Napoli Mia przy ulicy Podjazd w samym centrum Sopotu. Neapolitańska pizza kosztuje tam od 18 do 40 złotych. Właściciele lokalu zapraszają w sobotę od 13:00 i w poniedziałek od 15:00.

COŚ DLA MIĘSOŻERCÓW

Cesky Film, jak sama nazwa wskazuje, serwuje dania zza naszej południowej granicy. Knedlikami, golonką i sznyclami uraczyć rodzinę możemy w sobotę i poniedziałek od 12:00, ceny dań zaczynają się od 20-30 złotych.

Prawdziwi mięsożercy mogą wybrać się do Crudo przy Monciaku. Lokal serwuje mięso w każdej postaci: steki, sznycle, jako farsz do pierogów czy składnik sałatek. Restaurację odwiedzać możemy przez cały świąteczny weekend od 13:00. Rezerwując stolik w Crudo, musimy przygotować się na nieco większy wydatek.

NADMORSKI KLIMAT W GDYNI

Piękny widok na gdyńskie wybrzeże obserwować możemy z restauracji położonej na szczycie Kamiennej Góry. Lokal, nie bez powodu nazwany „Panorama”, serwuje głównie dania rybne, ale każdy znajdzie tam coś dla siebie. Jeśli zdecydujemy się spędzić Wielkanoc w domu, w lokalu zamówić możemy również garmaż. Ceny w Panoramie są przystępne, restauracja otwarta będzie w niedzielę i poniedziałek od 12:00.

Nadmorskie, letnie klimaty poczujemy także w greckiej tawernie Zante, położonej przy ulicy Władysława IV oraz w hinduskim Bollywoodzie, który znajduje się tuz przy marinie, przy al. Jana Pawła II. Oba lokale są stosunkowo tanie i panuje w nich swobodna atmosfera. Tawerna Zante zamknięta będzie wyłącznie w niedzielę, natomiast Bollywood zaprasza gości przez cały weekend.

Nieco bardziej wymagających smakoszy zainteresować może oferta Białego Królika. Ekskluzywne dania inspirowane są tradycyjną kuchnią Kaszub i Żuław, ale poddaną zupełnie nowej interpretacji. Pałacowe wnętrza Białego Królika wzmacniają poczucie ekskluzywności i elegancji. Marcin Popielarz, szef kuchni tej restauracji, zdobywał doświadczenie w restauracjach nagradzanych prestiżowymi gwiazdkami Michelin, i ceny dań to odzwierciedlają. Taki posiłek może być ciekawym pomysłem na wielkanocny prezent. Biały Królik otwarty będzie w Wielką Sobotę oraz w oba dni świąt od 13:00.

pt/mich

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj