Mazurek, pascha, babka. O wielkanocnych słodkościach opowiada mistrz cukiernictwa [POSŁUCHAJ]

Wojtek Rzepecki

Wielkanoc to polska tradycja, również na naszych stołach. Oprócz sztandarowych dań wytrawnych nie brakuje słodkości. Pascha, makowiec, sernik, baba i oczywiście mazurek – to te najpopularniejsze.

– Domniemywać można, że mazurek pochodzi z Turcji. Chodzi o bakalie, które są podstawą tego ciasta. Aczkolwiek sama nazwa jest polska i wywodzi się z Mazowsza. Mieszkańców tego regionu nazywano Mazurami – opowiada Wojciech Rzepecki mistrz cukiernictwa, szef cukierni Hotelu Marriott w Gdyni.

 

Mazurek musi znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Spód może być kruchy, biszkoptowo-tłuszczowy (z olejem lub masłem) czy orzechowy. – Jednak są reguły, których mazurek łamać nie może. Przyjęło się, że to ciasto niskie, ma około 4 centymetrów. Przekładane jest różnymi masami, konfiturami, kajmakiem, czekoladą. Góra udekorowana jest ciastem kruchym, lukrem, masami orzechowymi, grelażowymi, karmelowymi – dodaje Wojciech Rzepecki.

SYMBOL BOGACTWA

Ciasta wielkanocne mają jedną cechę wspólną – pełno w nich bakalii. To symbol bogactwa i powodzenia.

Więcej o ciastach wielkanocnych w audycji Gotuj się na weekend. Zaprasza Ewelina Potocka:

 

 

ep/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj