Ruchanki, bitki i kuch. Sprawdź wszystkie Pomorskie Smaki w jednym miejscu

thumb pomorskie smaki

W tym tygodniu mamy niepowtarzalną okazję odkryć całe kulinarnie Pomorze w jednym miejscu. W trakcie pierwszego tygodnia Jarmarku św. Dominika w Gdańsku przy Bazylice Mariackiej stoi namiot Pomorskich Smaków. Codziennie do namiotu zapraszani są twórcy słynnych na całą Polskę produktów tradycyjnych, zarejestrowanych w specjalnym wykazie ministerstwa rolnictwa i wspieranych przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

Dziś swoje specjały serwują gospodynie z zupełnie różnych stron województwa pomorskiego. Reporter Radia Gdańsk, który odwiedził Pomorskie Smaki na początek natknął się na Natalię Daszewską, młodą członkinię Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Leszkowy. Serwują one kuchnię z okolic Żuław. – Zapraszamy serdecznie na bitki dominikańskie, które przygotowujemy przez cały dzień. Wczoraj zamarynowałyśmy plastry wołowiny, grubości półtora centymetra, w winie wytrawnym, ziołach, cebulce, musztardzie i rozmarynie. Dziś wystarczyło je podsmażyć i zalać sosem, powiedziała Natalia Daszewska. Panie z Leszkowych serwują gołąbki wypełnione pęczakiem z młodą kapustką i kotleciki kaszubskie. – Nie jesteśmy z Kaszub, ale promujemy też kuchnię koleżanek, dodała kucharka z Żuław.
thumb pomorskie smaki 1 Pani Halina z miejscowości Słajszewo koło Choczewa kusi wszystkich odwiedzających Pomorskie Smaki swoim kuchem. To ciasto oparte na bazie marchewki, choć w wersji udoskonalonej, bo to, najbardziej tradycyjne, jak przyznaje sama twórczyni, nie było specjalnie wyrafinowane. – Kiedyś na Kaszubach była bieda. Żeby zrobić dzieciom coś słodkiego, trzeba było wymieszać jedyne dostępne składniki. Za słodki składnik służyła marchewka. Do tego mąka i soda używana jako proszek do pieczenia. I to w zasadzie tyle, powiedziała pani Halina. Dzisiejszy kuch to już piękne, dorodne ciasto przypominające piernik, polane lukrem i wyglądające bardzo apetycznie. – Mam też kaszubskie śledziki i muffinki, polecam!, zaprasza gospodyni ze Słajszewa.
thumb pomorskie smaki 2thumb pomorskie smaki 3thumb pomorskie smaki 4thumb pomorskie smaki 5 Gmina Sulęczyno też ma swoje reprezentantki na Pomorskich Smakach. Na ich stoisku można się chyba najbardziej najeść, bo u Kaszubek dominuje syta kuchnia. – Nasze ruchanki serwujemy na dwa sposoby. Jedne na słodko to typowe racuchy. Te drugie można jeść na słono, z kiełbaską albo ogórkiem. Konsystencją przypominają coś pomiędzy chipsem a chlebem, mówiła reporterowi Radia Gdańsk Milena Bronk z Mściszewic. Na swoim stoisku zaprasza też na klasyczne placki ziemniaczane. Obok, nad patelnią intensywnie pracuje jej koleżanka, pani Danuta Dzwonkowska, która przygotowuje kiszkę ziemniaczaną. – Dawny posiłek rolników. Jak duża grupa szła w pole, to podsmażane kartofle były najlepsze, połączone z boczkiem, cebulą i kiełbasą, coś wspaniałego, zapewniała gospodyni.

Pomorskie Smaki będą pod Bazyliką Mariacką zapraszać na codzienną ucztę do niedzieli w godzinach 10:00 – 18:00.

mb/oo
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj