Dieta bezglutenowa – tylko moda czy sposób na zdrowie? Odpowiedź na targach Food To Go

20150204 112742

Dietę bezglutenową jeszcze kilka lat temu wybierały tylko te osoby, które musiały. Dziś mówi się już głośno o modzie, a nawet prawdziwym kulinarnym szale. Jest ona jednym z tematów targów Food To Go w Amber Expo w Gdańsku. Producenci jedzenia pozbawionego glutenu zachwalają jego zdrowotne właściwości – Gluten jest substancją, która nie powinna być przez nas spożywana w zbyt dużych ilościach. Więc myślę, że każdemu, kto normalnie jada go na co dzień, nie zaszkodzi, jeśli na przykład 50 proc. swoich posiłków zje bezglutenowych, mówi Jola Słoma, która wraz z Mirkiem Trymbulakiem przyjechali na targi swoim wegańskim food-truckiem.

– Na naszych produktach jest znak przekreślonego kłosa, co jest gwarantem dla osób na przykład mających celiakię. Mamy tutaj bezglutenowe pierogi, bigos, gnocchi z sosem szpinakowo- serowym, pasztety, a nawet wegański smalczyk, wylicza Trymbulak.

Partnerem targów jest między innymi pierwsza w Polsce firma, która już w 1987 roku zaczęła produkować bezglutenowe pieczywo. Dzisiaj robi nawet pizzę… – Czasowe przejście na dietę bezglutenową ułatwia prowadzenie zdrowego stylu życia i wspomaga układ trawienny, mówi Dorota Biegańska z podpoznańskiej firmy Glutenex.

Piąte Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Food To Go potrwają w Amber Expo 5 lutego. Na miejscu odbywają się warsztaty, targi sprzętu kuchennego i degustacja potraw.

mb/as/mmt
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj