Propozycja dla miłośników włoskich wariacji. Miejsce kusi wystrojem i wieloma propozycjami z owocami morza w roli głównej. Restauracja oprócz standardowego menu przygotowała kilka dodatkowych dań (ich nazwy będzie można znaleźć na specjalnych tablicach stojących przed lokalem).
Szef kuchni, Grzegorz Nakrajnik, zaprasza między innymi na świeże ostrygi, znane powszechnie afrodyzjaki oraz inne owoce morza, takie jak mule. – Ciekawym daniem są także tajskie krewetki z pianą z ogórka i awokado. Jeśli chodzi o dania główne to polecamy zupę homarową – dodaje Daniel Polidowski z La Cuciny. Każda para będzie miała także możliwość kupienia małego szampana Moët (poj. 0,2 l) jako aperitifu.
Fot. patioespanol.pl
Coś dla tych, którzy lubią hiszpańskie klimaty. W środku – elegancko, ale bez przesadnego nadęcia. Czerwone akcenty dodają romantyzmu. Także tutaj oprócz standardowego menu szef kuchni, Krzysztof Grymm, przygotowuje dodatkowe, które jest zapisywane na tablicy przed lokalem.
Co znajdziemy tam 14 lutego? Między innymi pieczone kiełbaski z jagnięciny z sosem rozmarynowym. – Na danie główne będzie dorsz zimowy Skrei, który występuje tylko od stycznia do kwietnia w Morzu Arktycznym. Jest bardziej mięsisty, niż zwyczajny – mówi Daniel Polidowski. – Polecamy również krewetki argentyńskie w winie smażone na patelni. Na deser – pieczone brownie z pistacjami – dodaje. Miłośnikom porządnych porcji mięsa restauracja oferuje także szeroką gamę steków. Również tutaj z myślą o zakochanych przygotowano szampana Moët w butelkach o pojemności 0,2 l jako aperitif.
Adres: Róg ul.Szeroka/Tandeta, Tandeta 1
Fot. Radio Gdańsk/Maria Anuszkiewicz
Klimatyczne miejsce niedaleko Monciaka. Nieduże, ale przez swoją „kameralność” idealnie nadaje się na walentynkowy posiłek we dwoje. Kuchnia dość egzotyczna, ale przez to wyjątkowa. W karcie między innymi ośmiornica i krewetki. Od soboty także tutaj będzie można spróbować specjalnego walentynkowego menu. „Zapraszamy serdecznie na Specjalny Walentynkowy Weekend. Świętuj dzień zakochanych bez konieczności brudzenia własnych garnków, my zrobimy to za Ciebie z miłości do ludzi i jedzenia” – zachęcają organizatorzy wydarzenia na Facebooku.
Co zatem w menu? Na przystawkę szef kuchni Marek Szałkowski poleca pierożki z dyni. Zupy mamy dwie – cebulową lub z pora i bekonu. Danie główne także do wyboru – tuńczyk lub mule (znów te afrodyzjaki!). Deser oczywiście z czekoladą.
TU’GETHER – SOPOT
Fot. Materiały promocyjne Tu’gether
To także niewielki lokal, z nowoczesnym i stylowym wnętrzem. Tu’gether to zdecydowanie zaskakująca restauracja, serwująca niezwykłą autorską kuchnię, składającą się z bardzo frywolnych interpretacji dość powszechnych i popularnych składników.
Oprócz stałego menu szef kuchni Kacper Maziuk stworzył specjalne dla zakochanych. Co proponuje? Tatara z polędwicy wołowej, owoce morza po prowansalsku i nieśmiertelne brownie.
Adres: Grunwaldzka 65
A może przychodzą Wam do głowy inne miejsca dobre na tę specjalną okazję? Piszcie w komentarzach!