Sery od szczęśliwych owiec i najlepsze serniki z Kaszub. Tak wygląda „Ogród” w Parku Kolibki

Na imprezę w Gdyni przyjechało około 100 wystawców, wśród nich jest też znana z Radia Gdańsk Katarzyna Bellingham. Można tam kupić kwiaty rabatowe, krzewy ozdobne, rękodzieło i oczywiście mnóstwo regionalnych przysmaków.

– Najlepsze ciasta w całym Trójmieście! Serniczek, jabłecznik, wspaniałe – zachwala imprezę jedna z odwiedzających.

Na miejscu można skosztować między innymi pajdy domowego chleba ze smalcem, ciast pieczonych przez kaszubskie gospodynie czy chałwy prosto z Turcji. – Mamy chałwę z pistacjami, kakao i wanilią. Nowością są te z papryką. Najpierw słodkie w smaku, a potem pikantne – opowiada naszej reporterce jeden z wystawców.

SZCZĘŚLIWE OWCE

Hitem są sery owcze z Rancza Frontiera od Rusłana Kozynko i jego żony. – W tej chwili doję 65 owiec i 7 krów rasy Jersey. Produkujemy sery owcze z niepasteryzowanego owczego mleka. Trzeba ich spróbować, a potem długo milczeć, bo takich smaków nie znajdzie się nigdzie – czaruje naszą reporterkę Rusłan Kozynko. Przekonuje również, że mleko jest od szczęśliwych owiec. – Szanujemy zwierzęta. Jeśli ktoś krzywo popatrzy na moją owcę, od razu gonię ze swojej ziemi – mówi.

SERY ZALEŻNE OD MUZYKI

Okazuje się, że każdy ser jest inny. Rusłan z zawodu jest pianistą. – Moja żona Sylwia kiedy robi sery najczęściej słucha piosenki Renaty Przemyk. Jak ja robię sery, puszczam fugi Bacha, bo uwielbiam je grać i słuchać. I jest różny smak w zależności od tego, pod którą muzykę ser jest zrobiony – opowiada Rusłan.

Impreza potrwa do niedzieli. Odbywa się na terenie zabytkowego zespołu dworsko-parkowego Kolibki w Gdyni Orłowie. W programie między innymi pokazy gotowania. W niedzielę natomiast warsztaty z ogrodnictwa poprowadzi znana z anteny Radia Gdańsk Katarzyna Bellingham.

Magdalena Manasterska/mili

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj