Kindziuk, pyszne wypieki i zupa piwna. Święto Chleba w Elblągu przyciąga smakami i zapachami

Zakwasem, wędlinami, serami i watą cukrową pachnie w ten weekend na Starym Mieście w Elblągu. Odbywa się tam najważniejsza impreza targowa w tym mieście – Święto Chleba.
PYSZNE WĘDLINY I SŁYNNY KINDZIUK

Wiele produktów regionalnych to przetwory mięsne z Podlasia, Wilna i Kowna. – Długo suszone, tylko na zimno, wędlinki z cielęciny, wieprzowiny i wołowiny, i nasz doskonały kindziuk. To może 3 miesiące leżeć poza lodówką i można jeść – zapewnia gospodyni z Wilna.

Oprócz pysznych zakupów można także wysłuchać opowieści naukowców o zdrowym żywieniu i uczestniczyć we wspólnym gotowaniu zupy piwnej.

ZUPA PIWNA TEŻ DLA KIEROWCÓW

– Zapewniam, że alkohol wyparował, a pozostał sam smak piwny i spokojnie po degustacji zupy piwnej można prowadzić auto – mówi Artur Wilga, kucharz uwielbiający gotować przy otwartej kuchni.

– Nie mamy takiej tradycji jak Jarmark Św. Dominika, ale rozmachu nie mamy co się wstydzić. Wystawcy sami się zgłaszają, a impreza po 11 edycjach znana jest już nie tylko w Polsce, ale także w sąsiednich krajach – wyjaśnia Joanna Urbaniak, rzecznik prezydenta Elbląga. Do zabawy na jarmarku włączyli się też muzealnicy z Elbląga i Kaliningradu.

Święto Chleba w Elblągu trwa od piątku i zakończy się w niedzielę, 4 września.

Marek Nowosad/mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj