Przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36 proc. Polmlek, Oleju z Esencją Masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem YUZU od Morning food for tomorrow – to zadania, których podejmą się uczestnicy XIV edycji Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Konkurs odbędzie się w piątek 30 czerwca w średniowiecznym Zamku w Gniewie.
10 RÓŻNYCH TALERZY
Ekipy prezentować będą dania na porcelanie od Dajar HoReCa na zasadzie „Table Of Challenge!”, według której kucharze mają do wyboru 10 różnych talerzy. Każda ekipa dokona wyboru 2 różnego rodzaju talerzy – jeden na danie główne, drugi na deser.
8 DRUŻYN
W konkursie uczestniczyć będzie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek, ale też ekipy reprezentują macierzyste zakłady pracy tj. restauracje i restauracje. hotelowe.
Organizatorami mistrzostw są Krzysztof Szulborski – Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem – Hotel Zamek Gniew w Gniewie.
jK