Jakie produkty mogą poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, a jakich powinniśmy unikać? Które powodują niestrawność, wzdęcia oraz nadkwasotę? W studiu im. Janusza Hajduna w Radiu Gdańsk rozmawialiśmy o dolegliwościach układu trawiennego.
W spotkaniu z cyklu Bądź zdrów bez kolejki gośćmi byli lekarze z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego – dr n.med. Maria Janiak oraz prof. Krystian Adrych. Rozmawialiśmy o dolegliwościach układu pokarmowego.
CZEGO UNIKAĆ?
Czy można na pusty żołądek jeść takie produkty jak czosnek, ser, cebula czy wino? W jakich ilościach? Lekarze mówili też o chorobie refluksowej przełyku, która dotyka co piątą osobę dorosłą.
– Musimy sobie uświadomić, że przyjmowanie posiłków jest potrzebne dla dobrej jakości naszego życia. Nie jemy dlatego, że musimy, ale dlatego, że nasz organizm tego potrzebuje – mówiła dr n.med. Maria Janiak.
SPECJALIŚCI
Doktor Janiak jest specjalistą chorób wewnętrznych oraz gastroenterologii. W kręgu jej zainteresowań są choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, przede wszystkim choroba refluksowa przełyku. Poza tym nieswoiste choroby zapalne jelit, leczenie biologiczne oraz rak jelita grubego.
Na wynikach pracy pani doktor i Studenckiego Koła Naukowego, którego jest opiekunem, oparta była duża ubiegłoroczna akcja ogólnopolska: „Wyłącz raka” dotycząca badań przesiewowych kolonoskopii.
Profesor Krystian Adrych jest kierownikiem Kliniki i Katedry Gastroenterologii i Hepatologii GUMed. Jest specjalistą chorób wewnętrznych oraz gastroenterologii. Zainteresowania profesora to choroby górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz trzustka i wątroba, a także endoskopia przewodu pokarmowego. Jest autorem i współautorem kilkudziesięciu artykułów naukowych opublikowanych w renomowanych czasopismach naukowych o światowym zasięgu.
Całego nagrania ze spotkania z lekarzami będzie można wysłuchać w czwartek 15 lutego po godzinie 17:30.
jK