Słodkie, wystrojone, pulchne, a czasem… ekscentryczne. Chmieleńskie babki wielkanocne [ZDJĘCIA]

W Chmielnie wybierano najlepsze kaszubskie babki. Konkurs „Chmieleńskie babki wielkanocne” odbył się już po raz 4 i w tym roku do konkursu zgłoszonych zostało aż 30 babek.

Jakiej idealnej babki szukano dziś na Kaszubach? Odpowiada dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Chmielnie Edyta Klasa. – Takiej tradycyjnej, kunsztownie wykonanej, smacznej, estetycznej i pulchnej. Ten konkurs ma też na celu podtrzymywanie takiej tradycji rodzinnych, świątecznych wypieków. Przekazywania przepisów na tradycyjne babki i kultywowanie tradycji tego dziedzictwa kulinarnego – mówi.

ŚCIŚLE OKREŚLONE WYMOGI 

Członek konkursowego jury Krzysztof Szulborski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich podkreśla, że wymogi wobec kaszubskiej babki są mocno określone.

– Nasza kultura, szczególnie na Kaszubach stanowi o tym, że babka wielkanocna musi być na drożdżach. PRL wypaczył trochę tę naszą tradycje. Te ślady zostały, bo dodaje się proszek do pieczenia i sodę, co moim zdaniem jest zgoła odmienne od tradycji i takie babki niewątpliwie sukcesu tu nie osiągną – mówi.

EKSCENTRYCZNE BABKI 

Przychylnym okiem jury spoglądało też na babki piaskowe i gotowane. Niemniej organizatorzy konkursu podkreślają, że na konkurs zgłoszono też kilka babek… ekscentrycznych.

Uczestnicy konkursu wykazują się kreatywnością, pomysłowością. Z takich ekscentrycznych babek to mamy: minionkową babkę, mamy babkę słodko-mięsną. Taka również się pojawiła – podkreśla jedna z organizatorek konkursu.

Tatiana Slowi/jK

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj