Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o odkryciu bakterii listeria monocytogenses w twarogu produkowanym przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomsku. To już kolejny przypadek wystąpienia tej bakterii w ostatnim czasie.
Producent poczynił już kroki zmierzające do usunięcia produktu z rynku. Jednocześnie zaapelował do klientów o zwrot produktów do sklepów, w których dokonali zakupu.
Szczegóły dotyczące zagrożonych produktów:
– twaróg sernikowy 0,5 kg / 1 kg,
– numer partii: 2907185,
– termin przydatności do spożycia: 29 lipca 2018 roku
SANEPID OSTRZEGA
GIS w swoim komunikacie ostrzega przed spożywaniem twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej. Ewentualne spożycie produktu stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
TO NIE PIERWSZY RAZ
To już kolejny przypadek wystąpienia tej bakterii w ostatnim czasie. W ciągu miesiąca informowaliśmy o pojawieniu się listerii monocytogenes w mrożonej kukurydzy, kiełbasie śląskiej i parówkach jednej z polskich firm. Bakteria wywołuje listeriozę, która jest rzadką, ale bardzo poważną chorobą. Zakażenie listerią może doprowadzić nawet do śmierci.
mkul