9 milionów – tyle ton jedzenia co roku wyrzucają Polacy. W Gdańsku rozmawiali o tym, jak nie marnować pieniędzy i żywności

niewyrzucajjedzenia

Rocznie marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton jedzenia. Czteroosobowa rodzina przez wyrzucanie żywności może tracić 2,5 tysiąca złotych w roku. Rozwiązaniem problemu może być racjonalne wykorzystanie tego co mamy.

O tym jak nie tracić pieniędzy i nie marnować żywności mówili przedstawiciele ruchów społecznych, Caritasu i rządu podczas konferencji „Przebudzenie Ekologiczne Krok pierwszy – nie marnuję żywności”. Ta odbyła się w niedzielę w Gdańsku.

ROZSĄDNE ZAKUPY

Ksiądz Krzysztof Sroka, zastępca dyrektora Caritas Polska wyjaśnia, że marnowanie żywności zaczynamy już podczas jej kupowania. Podpowiada także, jak racjonalnie robić zakupy. – Starajmy się chodzić najedzeni na zakupy, a wtedy będziemy kupować to co jest nam potrzebne, to co jesteśmy w stanie spożyć, nie mając później problemu z tym co zrobić z żywnością, która utraci termin przydatności do spożycia. Przy okazji zaoszczędzimy, bo człowiek, który kupuje racjonalnie i rozsądnie, oszczędza też pieniądze. Jeśli kupujemy nierozsądnie to mówimy o marnowaniu żywności i trwonieniu zasobów finansowych.


Fot. Radio Gdańsk/Daniel Wojciechowski

Statystyczny Polak marnuje 235 kilogramów żywności rocznie. To nie tylko szkoda dla budżetu, to także problem środowiska – uważa Mateusz Piotrowski ze Światowego Ruchu Katolików na Rzecz Środowiska – organizatora spotkania. – To uderza nie tylko w nasze małe gospodarstwo domowe, ale i świat wokół nas. Po pierwsze – wiele osób nie ma co jeść, albo nie może jeść produktów wystarczającej jakości, a jednocześnie 1/3 żywności się marnuje. Po drugie ma to wpływ na nasze środowisko, a przez to na nasze zdrowie. Więcej dwutlenku węgla produkuje się przez marnowanie żywności niż wytwarzają go wszystkie samochody osobowe w Polsce – mówi.

SPOTKANIA W CAŁEJ POLSCE

 Podobne spotkania jak w Gdańsku odbywają się w Toruniu, Krakowie i Poznaniu. Uczestnicy konferencji podpisują także „Deklarację Świętego Franciszka” o niemarnowaniu żywności. W dokumencie znajdują się opisy prostych kroków, które pomogą zmienić zwyczaje panujące zarówno w instytucjach, jak i w naszych domach. Wydarzenie, we współpracy z Caritas, zorganizował Światowy Ruch Katolików na Rzecz Środowiska.

 

Daniel Wojciechowski/mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj