W Malborku odbywa się pierwsza edycja Eko Rynku. Dziesięciu wystawców, tuż przed Wielkanocą, oferuje tradycyjną i ekologiczną żywność. Wszystko pochodzi z lokalnych, żuławskich upraw.
– Zależy nam na promocji zdrowej żywności. To pierwsza edycja Eko Rynku, ale chcemy go organizować cyklicznie, co najmniej raz w miesiącu – mówi Milena Gąsecka z Kooperatywy Spożywczej Żuławy. – Tym, którzy robią ostatnie przedświąteczne zakupy, chcemy pokazać, że można postawić na zdrowe produkty, zjeść coś innego, jak na przykład kimchi, czyli sałatkę z kiszonych warzyw – dodaje.
NIE TYLKO KIEŁBASA
Wśród dostępnych produktów są oczywiście tradycyjne wędliny, ciasta, żury i kiełbasy. Organizatorzy zadbali jednak o różnorodną ofertę. Proponują słodycze, przetwory, kasze i makarony wyprodukowane na Żuławach. Jest też bistro, oferujące wyłącznie wegańskie potrawy.
Wszystkie produkty pochodzą z żuławskich upraw. Fot. Radio Gdańsk/Wojciech Stobba
– Stawiamy na wegańską, bezglutenową dietę. Kupiłyśmy już pasztety z kaszy gryczanej i gołąbki z ziemniakami – mówią klientki.
Wielkanocny Eko Rynek odbywa się w malborskiej Alternatywie przy ulicy Grunwaldzkiej.
Wojciech Stobba/mrud