Salmonella w jajach z chowu na wolnym wybiegu. GIS wycofuje produkt ze sprzedaży

Jaja z chowu na wolnym wybiegu wycofane ze sprzedaży. Wykryto w nich pałeczki Salmonelli. Ich spożycie może zagrażać naszemu zdrowiu.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach pochodzących z kurnika K-16 na fermie w Manieczkach (producent:Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o.). Jaja, które wycofano ze sprzedaży, oznakowane są kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by ich nie spożywać, szczególnie na surowo – z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Kliknij TUTAJ.

 

 

jajki2

 
(Fot. GIS.gov.pl)

 

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:

08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.,
14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

pOr

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj