Szersze ogródki gastronomiczne w Sopocie. Miasto wspiera restauratorów

Symboliczną złotówkę sopoccy restauratorzy zapłacą za powiększenie ogródków gastronomicznych. Będą mogli poszerzyć je o 50 procent, a w przypadku ogródków na plaży nawet o 100 procent. Przygotowując się do kolejnego etapu odmrażania gospodarki, miasto postanowiło wspomóc gastronomików, a jednocześnie stworzyć bezpieczne warunki przebywania w sopockich lokalach.

O 100 PROCENT WIĘCEJ NIŻ W ZESZŁYM ROKU

Przedsiębiorca będzie mógł wystąpić o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż. W zależności od możliwości zwiększenia metrażu w danej lokalizacji, powierzchnia ogródka gastronomicznego będzie mogła zostać powiększona do 50 proc., a ogródka plażowego nawet do 100 proc. w stosunku do powierzchni z roku ubiegłego. Za zwiększenie metrażu przedsiębiorca zapłaci symbolicznie 1 zł netto za cały przyznany dodatkowo metraż.

MIASTO ODDAJE GASTRONOMIKOM TERENY ZIELONE

W przypadku braku możliwości powiększenia ogródka przy lokalu gastronomicznym, co może mieć miejsce np. na dość wąskiej ulicy Bohaterów Monte Cassino, przedsiębiorca będzie miał pierwszeństwo w skorzystaniu ze specjalnie przygotowanej oferty korzystania z terenów zielonych w Sopocie. Oferta ta, przygotowywana przez zarządców terenów we współpracy z sopockimi instytucjami kultury, zostanie przedstawiona w najbliższych dniach.

Tereny objęte akcją to Hipodrom, Stadion Leśny, Stadion Rugby, Sopockie Błonia, Park Północny (Pole Mancowe), Opera Leśna oraz sopocki rynek. Aktywności na terenach zielonych będą realizowane w ramach projektów w okresie 26 czerwca – 31 sierpnia 2020.

Oprac. Puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj