W ramach pomocy restauratorom w czasie pandemii koronawirusa władze Gdyni udostępnią bezpłatnie na terenie miasta ponad 20 lokalizacji dla sezonowych punktów gastronomicznych.
W tym tygodniu Wydział Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miejskiego w Gdyni ogłosi przetarg, w którym lokalni przedsiębiorcy będą mogli składać propozycje na poszczególne lokalizacje dla swoich ogródków restauracyjnych lub punktów gastronomicznych.
– Wśród elementów poddawanych ocenie, najwyżej punktowanym kryterium, będzie sposób zagospodarowania, aranżacja oraz estetyka punktu – poinformowała w środę rzecznik prasowy UM w Gdyni Agata Grzegorczyk.
OGRÓDKI GASTRONOMICZNE
Ogródki gastronomiczne będą miały do dyspozycji teren o wielkości do 300 metrów kwadratowych, tak aby móc spełnić wszelkie normy obsługi klientów narzucone przez służby sanitarne.
– Każda z lokalizacji zostanie użyczona bezpłatnie na okres trzech miesięcy i pozwoli na zwiększenie dostępności usług w dzielnicach, w miejscach atrakcyjnych spacerowo i rekreacyjnie – podkreśliła Grzegorczyk.
Postępowanie przetargowe gdyńskiego magistratu ma dać możliwość rozpoczęcia pracy ogródków gastronomicznych w pierwszej połowie czerwca.
PAP/ako