„Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” tym razem z serca Czarnego Lądu. Przyrządzimy senegalsko-gambijską bagietkę

DSC 3879

Kolejna część kulinarnych podróży z Tomkiem Jakubiakiem i Radiem Gdańsk. Tym razem wybieramy się do Afryki i to nie tej popularnej turystycznie, północnej, a wgłąb Czarnego Lądu – do Gambii, Senegalu, Gwinei-Bissau. Jakie kulinarne inspiracje przywiózł stamtąd Tomek? Sprawdźmy to razem z Eweliną Potocką.
„Bagietka z duszonym kurczakiem” w pierwszej chwili nie brzmi jak afrykańska potrawa. Ale jeśli dodamy do tego limonkowy majonez i orzeszki, to powoli zaczniemy czuć smak Senegalu. Zwłaszcza kiedy Tomek Jakubiak do przepisu dołączy swoje opowieści.

– To wspomnienie jednej z przecudownych podróży przez rzekę Gambię. To danie, można powiedzieć, street foodowe, przygotowywane na ulicy, najczęściej przez panie. Jadłem ją w porcie o szóstej rano – wspominał Tomek Jakubiak.

Mimo wczesnej pory, o której nasz kulinarny ekspert spożywał bagietkę, nie umknął mu żaden szczegół jej przygotowania. Oto krótka instrukcja, jak ją przyrządzić:

 

Bagietka z duszonym kurczakiem, limonkowym majonezem i orzeszkami

Jedna bagietka
2x udko z kurczaka
Sól/pieprz
2 gwiazdki anyżu
1 kora cynamonu
Łyżka słodkiej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
Około 3 szklanek wody
2 łyżki masła do smażenia
3 łyżki majonezu
3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
1 duży pomidor
Pół czerwonej cebuli
3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
Świeża kolendra do posypania
Jedna czerwona cebula

Kurczaka natrzyj papryka, solą oraz pieprzem i obsmaż na maśle. Gdy się lekko przyrumieni, z jednej strony dodaj posiekaną w piórka cebulę i czosnek. Smaż jeszcze chwilę, aż cebula złapie kolor i dorzuć anyż, cynamon i dolej wodę. Duś około 40 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości. Teraz delikatnie oddziel mięso i wrzuć ponownie do sosu, aby było bardziej soczyste. Majonez w miseczce wymieszaj z sokiem. Pomidora natomiast pokrój wraz z cebulą w drobna kostkę i wymieszaj. Dopraw solą. Ostanie, co pozostało, to pokroić cebulę w krążki. 

Składamy kanapkę: boki bagietki po rozkrojeniu wysmaruj majonezem. Do środka wrzuć poszarpane mięso wraz z cebulą z duszenia i odrobina powstałego sosu. Wszystko posyp pomidorem z cebulą, świeżą kolendrą, orzeszkami i na końcu krążkami cebuli.

Smacznego!

(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

Premiera nowego odcinka „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” w każdy piątek po godz. 16:00 na antenie Radia Gdańsk oraz na stronie internetowej, gdzie znajdą się wszystkie przepisy oraz wersja telewizyjna audycji. Cały cykl liczyć będzie dziewięć odcinków zrealizowanych w całości w Radiu Gdańsk.

Partnerami audycji są: Restauracja Taco, Gadus, Przetwórstwo Mięsne Lis oraz Jaguar Gdańsk.

oprac. mrud

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj