Szpital Morski im. PCK wśród laureatów ogólnopolskiego programu o upowszechnianiu dobrych praktyk żywienia klinicznego

W ramach II edycji programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” rada ekspertów nagrodziła 19 spośród 58 szpitali z całej Polski. W województwie pomorskim wyróżniono Szpital Morski im. PCK, Szpitale Pomorskie.

 

Pomorska placówka zdobyła tytuł „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”. Oficjalne wręczenie certyfikatów odbyło się 11 czerwca 2021 r. podczas zjazdu POLSPEN. Zauważono również bardzo dobre metody leczenia w osiemnastu innych szpitalach w całym kraju.

– Placówki te spełniają wysokie standardy w żywieniu klinicznym, co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych. W szpitalach leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego – podkreślił prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk.

SZCZEGÓŁY LECZENIA

Żywienie kliniczne opiera się na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych – energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody – w postaci płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania – dojelitowego lub pozajelitowego. Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia.

Niestety, w praktyce bardzo często nie zwraca się uwagi na stan odżywienia chorych, a tego typu leczenie jest rozpoczynane lub prowadzone za krótko i za późno.

– Jeżeli pacjent nie jest w stanie samodzielnie przyjmować pokarmów, powinien otrzymać leczenie poza i dojelitowe. Preparaty te są refundowane w ramach leczenia pacjenta – zaznaczył prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

SZEROKI ZAKRES DZIAŁAŃ

Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” ma na celu upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk w tym zakresie.

Leczenie obejmuje: ocenę stanu odżywienia pacjenta, zapotrzebowania na substancje odżywcze, zlecanie i podawanie odpowiednich dawek energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci zwykłych produktów odżywczych, płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania, monitorowanie stanu klinicznego i zapewnienie optymalnego wykorzystania wybranej drogi karmienia.

Choć lekarze mają świadomość potrzeby korzystania z żywienia klinicznego, problem niedożywienia szpitalnego wciąż dotyka znacznej liczby pacjentów. Program ma na celu propagowanie dobrych wzorców w tym zakresie.

ORGANIZATORZY I PATRONI

Organizatorem programu jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), a swoim patronatem objęli go: Ministerstwo Zdrowia, Narodowy Fundusz Zdrowia, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Naczelna Izba Aptekarska, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenie Apetyt na Życie oraz Farmakoekonomika Szpitalna.

W kolejnej odsłonie programu będą mogły odnowić swój certyfikat szpitale, które zostały nagrodzone w I edycji, ale również wszystkie te placówki, które nie przeszły certyfikacji lub ze względów pandemicznych musiały zrezygnować z uczestnictwa. W programie oczywiście mogą wziąć udział wszystkie szpitale, które po raz pierwszy będą przystępować do certyfikacji.

Więcej informacji dostępnych jest >>>TUTAJ.


oprac. MK/DW/mw

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj