735 milionów ludzi chronicznie głoduje. Gdzie tkwi przyczyna tego stanu rzeczy?

(Fot. Pixabay.com)

Około 735 milionów ludzi na całym świecie doświadczyło chronicznego głodu w 2022 roku – poinformowała w środę, 12 lipca Organizacja Narodów Zjednoczonych, podkreślając, że wspomniana liczba jest znacznie wyższa niż przed pandemią COVID-19 i zagraża postępowi w realizacji globalnego celu, jakim jest wyeliminowanie głodu do 2030 roku.

W dorocznym raporcie o stanie wyżywienia na świecie Organizacja Narodów Zjednoczonych wyjaśnia, że wieloletnia tendencja wzrostowa wskaźników głodu ustabilizowała się w zeszłym roku, ponieważ wiele krajów odrodziło się gospodarczo po pandemii, ale wojna Rosji przeciwko Ukrainie oraz presja na ceny żywności i energii zniwelowały część tych zysków. W rezultacie szacuje się, że w 2022 roku głód cierpiało o 122 miliony więcej ludzi niż w 2019 roku, a świat jest „daleki od osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych, jakim jest wyeliminowanie głodu do 2030 roku” – napisano w raporcie, który przewiduje, że w 2030 roku 600 milionów ludzi będzie niedożywionych.

– Widzimy, że głód stabilizuje się na wysokim poziomie, co jest złą wiadomością – ocenił Maximo Torero Cullen, główny ekonomista Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

PRZYCZYNY GŁODU NA ŚWIECIE

Według raportu ONZ głównymi czynnikami głodu na świecie w ostatnich latach były spowodowane konfliktami zakłócenia źródeł utrzymania, ekstremalne warunki klimatyczne, które zagrażały produkcji rolnej, oraz trudności gospodarcze zaostrzone przez pandemię.

– W niektórych częściach świata, w tym w Ameryce Południowej i większości regionów Azji, odnotowano spadek głodu, ale na Karaibach, w zachodniej Azji i Afryce głód rośnie – napisano w dokumencie.

– Aby zmienić ten trend, kraje muszą łączyć pomoc humanitarną ze wzmacnianiem lokalnych łańcuchów dostaw żywności – podkreślił Kevin Mugenya, dyrektor do spraw wyżywienia w Mercy Corps, międzynarodowej organizacji pomocowej.

Raport został opracowany przez Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych, Fundusz na rzecz Dzieci, Światową Organizację Zdrowia, Światowy Program Żywnościowy i FAO.

PAP/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj