Ta czekolada uzupełni dietę u osób narażonych na osteoporozę. Zaprojektował ją polski naukowiec

(Fot. Pixabay.com)

W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u osób narażonych na zmiany osteoporotyczne.

Światowa Organizacja Zdrowia uznała osteoporozę za chorobę XXI wieku. Między innymi z tego powodu dr inż. Bartosz Błoński w ramach doktoratu zaprojektował czekoladę gorzką i deserową, która uzupełni dietę osób zmagających się z tą chorobą.

– Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych: określenie dawek substancji aktywnych farmakologicznie możliwych do wprowadzenia do medium, jakim jest czekolada, oczywiście bez wpływu na jej właściwości sensoryczne, jednorodne rozmieszczenie składników aktywnych w całej objętości podłoża, opracowanie opakowania produktu, które skutecznie chroniłoby składniki aktywne farmakologicznie przed degradacją – wyliczył w informacji prasowej dr inż. Błoński.

PRZYJEMNE Z POŻYTECZNYM

W składzie nowej czekolady nie ma sacharozy, którą zastąpił cukier brzozowy – najpopularniejszy na rynku słodzik. – Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem, jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie – opowiedział wynalazca.

– Ja połączyłem przyjemne z pożytecznym. Produkt ten stanowi odpowiedź na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej – dodał.

WIELKA KARIERA W PRZYSZŁOŚCI

Czekolada musi spełniać określone przez naukowca warunki: być pochodzenia naturalnego, zostać wzbogacona o prozdrowotne składniki i przypominać żywność tradycyjną.

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach dodaje, że „czekolada przeciwko osteoporozie nie weszła w fazę produkcji masowej, ale wielka kariera, miejmy nadzieję, dopiero przed nią”.

SPECYFIKA CHOROBY

Osteoporoza polega na stałym ubytku masy kostnej, który prowadzi do nadmiernej kruchości kości. Jej konsekwencją są tak zwane złamania niskoenergetyczne, które mogą być spowodowane bardzo lekkim urazem lub upadkiem z wysokości własnego ciała. Chorobę wykrywa się za pośrednictwem densytometrii, czyli badania gęstości kości za pośrednictwem aparatu RTG. Leczenie polega między innymi na stosowaniu diety i suplementacji witaminy D3.

Śląski Uniwersytet Medyczny szacuje, że na świecie na osteoporozę cierpi ponad 20 proc. kobiet i ponad 6 proc. mężczyzn po 50. roku życia. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia z 2018 roku w Polsce na osteoporozę chorują ponad dwa miliony osób (w tym trzy razy więcej kobiet).

PAP/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj