W Chmielnie ustanowiono nowy rekord Polski. Podczas 9. Festiwalu Truskawek Kaszubskich upieczono 1570 rogalików z najsłodszym owocem regionu, który zajął drugie miejsce na świecie według serwisu kulinarnego TasteAtlas.
Już 9 lat pokazujemy, jaki mamy skarb na Kaszubach, i bawimy się tym smakiem – podkreślali mistrzowie kuchni od truskawkowych rekordów Sebastian Cichy i Łukasz Konik.
Przepis na rogaliki, dzięki którym ustanowiono rekord, jest prosty. – Truskawka kaszubska, nic więcej, do środka nie dajemy żadnego cukru, tylko samą truskawkę, ona jest niesamowitą słodką częścią tych rogalików – wyjaśnił Łukasz Konik.
Jak przyznają mistrzowie kuchni, festiwal w Chmielnie może dostarczyć kulinarnych inspiracji. – Bawimy się kuchnią, bawimy się produktem, szanujemy ten certyfikowany produkt, jakim jest truskawka kaszubska – dodał Sebastian Cichy.

9. Festiwal Truskawek Kaszubskich (fot. Radio Gdańsk/Robert Groth)
TEGOROCZNE ZBIORY
– Na ten moment jesteśmy bardzo zadowoleni z naszych owoców, wyszły w tym roku bardzo soczyste, słodkie i twarde – powiedziała nowa królowa truskawek kaszubskich Anita Jalowska.
Satysfakcji z festiwalu nie kryje wójt gminy Chmielno, Michał Melibruda. – To był wyjątkowo obfity, dziewiąty festiwal, w tym roku zagrało nam wszystko. Większość naszych rekordów do tej pory ustanowionych nie została pobita, a kaszubska truskawka, ta odmiana delikatesowa, to jest absolutny rarytas, absolutny unikat. I żeby ją spróbować, to trzeba przyjechać tutaj, na Kaszuby, trzeba przyjechać do Chmielna – mówił.
Podczas sobotniego festiwalu nagrodzono również najpiękniejsze truskawkowe kreacje oraz stoiska, najsmaczniejsze przetwory i desery. Plantatorzy cieszą się, że pogoda się poprawiła, dzięki czemu truskawka kaszubska będzie z nami na pewno do połowy lipca.

9. Festiwal Truskawek Kaszubskich (fot. Radio Gdańsk/Robert Groth)
Robert Groth/am
















