Ten region zaskakuje zabytkami, pyszną kuchnią i gwarą. Światowy Dzień Kociewia

(Fot. pomorskie.eu)

10 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Kociewia. To region, który obejmuje lewy brzeg Wisły w dorzeczu Wdy i Wierzycy oraz wschodnią część Borów Tucholskich. Pierwsze pisemne wzmianki o Kociewiu zanotowano 217 lat temu w meldunkach wojskowych. To na pamiątkę tego faktu ustanowiono to święto.

Światowy Dzień Kociewia obchodzony jest od 2007 roku. Nawiązuje bezpośrednio do meldunku, który otrzymał generał Jan Henryk Dąbrowski. Z miejscowości Nowe (obecnie powiat świecki) podpułkownik Józef Hurtig pisał o posłaniu patrolu „ku Godziewiu”. Było to w 1807 roku.

HISTORYCZNE PIĘKNO OKOLIC KOCIEWIA

Kociewiacy mogą poszczycić się swoją kuchnią, gwarą, historią i zabytkami.

– Światowy Dzień Kociewia to okazja do odkrywania nowych zakątków, na przykład w Pelplinie – zachęca Piotr Kończewski, dyrektor biura Lokalnej Organizacji Turystycznej Kociewie i wskazuje na poddasze Pelplińskiej Katedry. To tam znajdują się historyczne sprzęty, używane do budowy dachu gmachu.

To także kierunek turystyczny, który cały czas jest promowany, W tym roku Kociewie po raz kolejny odwiedzą blogerzy. Region od lat buduje swoją markę turystyczną i wykorzystuje nowe media. – Na pewno powtórzymy promocyjny wypad do Łodzi i na Śląsk, ale planujemy też inne działania, stawiamy mocno na wizyty blogerów i vlogerów, które przekładają się na internetowe materiały promujące Kociewie – zapowiada Piotr Kończewski.

Nowe media nie oznaczają rezygnacji z tradycyjnych form informowania o Kociewiu i jego zaletach. Ulotki, mapy i miłą pogawędkę informacyjną można znaleźć w biurze Lokalnej Organizacji Turystycznej przy ulicy 30 stycznia w Tczewie.

Filip Jędruch/kł

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj