Kępice ruszają na pomoc restauratorom i mieszkańcom gminy na święta Bożego Narodzenia. Od poniedziałku we wszystkich restauracjach, barach oraz w spółdzielni socjalnej można zamawiać potrawy świąteczno-wigilijne.
– Wspomóżmy naszych restauratorów i kupujmy u nich – mówi burmistrz Kępic Magdalena Majewska. – Trwająca pandemia wymusiła zamknięcie m.in. usług gastronomicznych dla klientów, które teraz świadczone są wyłącznie na wynos.
SYTUACJA JEST BARDZO TRUDNA
– Obecna sytuacja jest dla nas bardzo trudna – zgodnie przyznają kępiccy gastronomicy. – Oprócz stałych klientów, którzy mają wykupiony abonament, sprzedajemy niewiele posiłków osobom indywidualnym – przyznaje Lucyna Król, która prowadzi w Kępicach jadłodajnię oraz punkt z kebabem. – Jeżeli sytuacja się nie zmieni, wkrótce będzie naprawdę trudno przetrwać.
Wpływ na spadek zainteresowania lokalną branżą gastronomiczną ma także fakt, że więcej osób zostaje na co dzień w domach. – Myślę, że ludzie teraz spędzają więcej czasu w domach, a to powoduje, że mają także czas na gotowanie. Coraz częściej docierają do nas takie sygnały – mówi z kolei Joanna Kołodziej z kępickiej restauracji „Diana”.
PRZEDSIĘBIORCY I SPÓLDZIELNIE
– Już przygotowaliśmy i opublikowaliśmy w mediach społecznościowych świąteczno–wigilijne menu – mówi Amadeusz Maciaszek ze spółdzielni socjalnej „Teraz My”. – Na ten okres przygotowaliśmy szeroką ofertę potraw. Proponujemy m.in. zupy, pierogi, krokiety, bigos, sałatki, ryby i mięsa. Możemy także przygotować inne potrawy według indywidualnego zamówienia – zapewnia Amadeusz Maciaszek.
Zamówienia można składać do 18 grudnia pod numerem telefonu 531 448 237. Ponadto w stołówce funkcjonującej w dni powszednie, cały czas mieszkańcy mogą zamawiać obiady w bardzo przystępnych cenach. Spółdzielnia „Teraz My” świadczy także usługę dowozu potraw, więc jest to rozwiązanie wygodne dla klientów.
Wszystkie posiłki, także świąteczne, zostaną dowiezione do seniorów i osób przebywających na kwarantannie przez pracowników oraz wolontariuszy Ośrodka Pomocy Społecznej.
Marcin Kamiński