Wybuchowy Bażant najlepszą nalewką w Tuchomiu. Jury miało z czego wybierać

Piwa, wina i nalewki. W Tuchomiu rozstrzygnięto konkurs na najlepsze trunki domowej roboty. Pierwsze miejsce za słodką nalewkę Wybuchowy Bażant zgarnęła mieszkanka z Masłowic Tuchomskich Anna Szreder. Jury w tym roku musiało wybrać nalewki bez udziału publiczności.

Pierwsze miejsce w kategorii nalewka wytrawna należy do Haliny Raniowskiej z Trzebiatkowej, która zrobiła nalewkę wytrawną z szyszek sosny.

– Cieszę się że mimo pandemii udało się przeprowadzić ten konkurs – mówi Ludwik Szreder, dyrektor GOK w Tuchomiu.- Proszę już w tej chwili planować trunki na przyszły rok, bo na pewno 10. konkurs na nalewkę się odbędzie.

Wyniki konkursu na najlepsze piwo
Do konkursu zgłoszono 6 piw.
miejsce I – 146 punktów – Dawid Stachińczyk z Bytowa – BEST BILTER
miejsce II – 134 punkty – Marcin Mochol z Tuchomia – BLACK IPA
miejsce III – 128 punktów – Marcin Mochol z Tuchomia – APA – AMERICAN PALLE ALE

Wyniki konkursu na najlepsze wino
Do konkursu zgłoszono 9 win.
miejsce I – 160 punktów – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych – Wino z czarnej porzeczki
miejsce II – 150 punktów – Halina Raniowska z Trzebiatkowej – Wino wieloowocowe
miejsce III – 147 punktów – Wojciech Suchanek z Węgierskiej Górki – Wino z beczki
miejsce IV- 142 punkty – Gabriela łącka z Lipnicy
miejsce V – 131 punkty – Gabriela Łącka z Lipnicy
miejsce VI -122 punkty – Cezary Lach z łodzi

Wyniki konkursu na najlepszą nalewkę wytrawną
Do konkursu zgłoszono 5 nalewek wytrawnych.
Miejsce I – 170 punktów- Halina Raniowska z Trzebiatkowej – nalewka wytrawna z szyszek sosny
Miejsce II – 165 punktów – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych – cytrynówka
Miejsce III – 161 punktów – Halina Raniowska z Trzebiatkowej – nalewka wytrawna z jałowca

Wyniki konkursu na najlepszą nalewkę słodką
Do konkursu zgłoszono 29 nalewek słodkich.
miejsce I – 172 punkty – Anna Szreder z Masłowic Tuchomskich – nalewka Wybuchowy Bażant
miejsce II –171 punktów – Marta Czepanis z Modrzejewa – nalewka Malinowa Chmurka
miejsce III – 170 punktów – Wojciech Suchanek z Węgierskiej Górki – nalewka Wiśnia Dzika z Beskidów

Tytuł Trunku Rycerza Chocimierza jury przyznało nalewce Wybuchowy Bażant przygotowaną przez Panią Annę Szreder z Masłowic Tuchomskich.

 

Marcin Kamiński

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj