Jak uczynić barszcz smaczniejszym? Gotu-jemy w Słupsku: zakwas z buraków

(Fot. Radio Gdańsk/Kinga Siwiec)

To już najwyższy czas, aby zacząć myśleć o świątecznych potrawach. W Wigilię na stołach króluje barszcz czerwony. To on najczęściej rozpoczyna bożonarodzeniowe ucztowanie. A żeby barszcz był smaczniejszy, warto użyć do jego przygotowania domowego zakwasu.

Zalewie kilka składników i trochę czasu wystarczy, aby przygotować domowy zakwas z buraków. To propozycja dla osób, które Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez czerwonego barszczu, ale także dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Zakwas bowiem ma zbawienne właściwości również dla naszego organizmu.

O tym, jak go przygotować, na co zwrócić uwagę, aby faktycznie nam służył, oraz jakie internetowe rady należy włożyć między bajki, mówił na naszej antenie Marcin Kisielewski, specjalista od kiszonek.

Posłuchaj całej audycji:

Kinga Siwiec/ol

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj