Wielkanocna woda, jajecznica na boczku, biała kiełbasa, farbowane jajka i dyngowanie to tylko kilka atrakcji, które przygotowała Szkoła Podstawowa nr 2 w Słupsku. Uczniowie języka kaszubskiego przygotowali podróż po wielkanocnych potrawach serwowanych w czasie Świąt Wielkanocnych na Kaszubach. Na to wyjątkowe śniadanie zaproszono dziś lokalnych, przedsiębiorców, samorządowców oraz zaprzyjaźnionych z placówką Kaszubów.
– Słupska dwójka wyjątkowo w tym roku zaplanowała dla gości smakową podróż po wielkanocnych potrawach serwowanych w czasie Świąt Wielkanocnych na Kaszubach oraz warsztaty z wykonywania wielkanocnych palm, farbowana jajek naturalnymi produktami, dekorowania wielkanocnych babeczek czy domowego chleba – mówi Karolina Keler dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku.
Jak w tradycji kaszubskiej obchodzono Wielkanoc, jakie są różnice w zwyczajach i jak wyglądała tradycyjna kaszubska świąteczna kuchnia? Posłuchaj:
Joanna Merecka-Łotysz/ar