Chiński Nowy Rok to jedno z najważniejszych świąt w tamtejszym kalendarzu, które tym razem przypada na 1 lutego. Z tej okazji w naszej audycji „Gotuj Się Na Weekend” przenieśliśmy się do Chin.
Chiński Nowy Rok to święto ruchome, które obchodzone jest między 21 stycznia a 20 lutego. W tym roku upłynie on pod znakiem tygrysa. Świętowanie wiąże się z licznymi zwyczajami, w tym między innymi wzajemnym obdarowywaniem się prezentami.
Z tej okazji Ewelina Potocka zabrała nas do Lee’s Chinese. Restauracja jest dobrze znana na gdańskim i trójmiejskim rynku kulinarnym, znajduje się przy ulicy Kartuskiej w Gdańsku. Charakteryzuje się bardzo chińskim wystrojem i oczywiście kocurkiem szczęścia.
– Kotek tak naprawdę pochodzi z Japonii, który przeszedł też do kultury chińskiej. Ma przynosić właścicielom powodzenie, jest symbolem pieniędzy i ma witać gości. Zawsze powinien być skierowany przodem do drzwi – mówiła Ola, właścicielka restauracji.
Jedzenie w karcie jest bardzo bogate i idealnie odzwierciedla bogactwo kuchni chińskiej.
(Fot. Radio Gdańsk/Małgorzata Odyniec/Lee’s Chinese)
– Co jakiś czas pojawiają się u nas nowi kucharze i przynoszą ze sobą nowe inspiracje, niekoniecznie chińskie, ale blisko graniczące z Chinami. Najczęściej są to zapożyczenia z Korei, sami byliśmy w Japonii i kochamy te miejsce i stamtąd też czerpiemy wiele pomysłów. Dużo dań pochodzi też z Tajlandii, Staramy się poszerzać naszą kartę ogólnie o dania azjatyckie – tłumaczyła Ola.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji:
aKa