Ponad 30 restauratorów, bieg kelnerów i inne atrakcje. W Gdyni wraca „Kulinarna Świętojańska”

(fot. KFP/Anna Bobrowska)

Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią do Gdyni wraca „Kulinarna Świętojańska”. W sobotę 9 lipca po raz piąty będziemy mogli wziąć udział w największym cyklicznym festiwalu street-food w północnej Polsce i spróbować dobrej kuchni.

– To bardzo dobry pomysł na spędzenia wakacyjnej soboty: przyjść na piękną Świętojańską i spróbować smaków z całego świata w wykonaniu najlepszych gdyńskich restauratorów. Bo warto poznawać trendy kulinarne i dowiedzieć się, co się jada np. w tym sezonie. Dla nas to także bardzo ważny aspekt promocji gdyńskich restauracji – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

KREATYWNE POŁĄCZENIE SMAKÓW LATA

Jak informuje gdyński magistrat, podczas piątej edycji „Kulinarnej Świętojańskiej” mieszkańcy i turyści będą mogli poznać ofertę ponad trzydziestu gdyńskich lokali. Dania dostępne mają być w promocyjnych cenach. Motywem tegorocznej odsłony festiwalu jest kreatywne połączenie smaków lata. Oznacza to, że będzie zarówno trochę słodko, jak i trochę kwaśno. Nie zabraknie też kuchni bogatej w ryby i owoce morza.

W programie obok stoisk kulinarnych i pokazów gotowania na żywo znalazły się również m.in. quizy i konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni. Tradycyjnie odbędzie się też bieg kelnerów w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci. Rozmowy i kosztowanie potraw ubarwią artyści wykonujący muzykę jazzową.

Szczegółowy program wydarzenia oraz lista restauracji i wystawców znajdziemy >>> TUTAJ.

am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj