Kontrole sanitarne w lodziarniach. Na 143 kontrole w 35 stwierdzono nieprawidłowości

(fot. pixabay.com)

Od początku roku sanepid przeprowadził 143 kontrole sanitarne lokali z automatami do lodów. W 35 z nich stwierdzono nieprawidłowości – podał rzecznik pomorskiej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Zbigniew Zawadzki. Wskazał, że były to głównie: brak higieny osobistej pracowników i nieprawidłowe wyniki badań lodów z produkcji próbnej.

Od początku roku inspektorzy WSSE przeprowadzili 143 kontrole sanitarne 141 automatów do lodów. W 35 kontrolach stwierdzono nieprawidłowości. Zgodnie z danymi przekazanymi przez Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne (PPIS) z całego województwa pod nadzorem znajduje się 268 automatów do lodów.

– Były to brak higieny osobistej pracowników, brak lub nieprawidłowe wyniki badań lodów z produkcji próbnej, brak wyniku badania wody, żywność po upływie terminu przydatności do spożycia, brak opracowanej procedury mycia i dezynfekcji urządzenia oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP, brak szkoleń pracowników – podaje Zawadzki. W jednym przypadku stwierdzono szereg naruszeń wymagań higienicznych, które spowodowały, że przedsiębiorca wstrzymał produkcję lodów.

WYNIKI BADAŃ LODÓW

Rzecznik WSSE wyjaśnił, że zgodnie z danymi przekazanymi przez PPIS pod nadzorem znajduje się 268 automatów do lodów. W zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych zbadano 160 próbek lodów, w tym 30 próbek lodów z automatu.

– Wszystkie zbadane próbki lodów spełniały kryteria bezpieczeństwa żywności, co oznacza, że nie stwierdzono bakterii chorobotwórczych: Listeria monocytogenes lub Salmonella. W dziesięciu próbkach lodów z automatu stwierdzono bakterie z grupy Enterobacteriacae, które świadczą o braku higieny w procesie produkcji lodów, kryterium higieny procesu – wyjaśnił rzecznik.

Podkreślił, że za brak warunków higienicznych w zakładzie oraz opracowanych procedur na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) nakładane były mandaty karne oraz nakazy np. przeprowadzenia mycia i dezynfekcji automatu i sprzętu, opracowania procedur wynikających z dobrych praktyk higienicznych i systemu HACCP, przeprowadzenie badań lodów. – W 2023 roku nałożono 16 mandatów karnych oraz wydano 2 decyzje nakazujące poprawę stanu sanitarnego zakładu – objaśnił Zawadzki.

PORÓWNANIE DANYCH Z UBIEGŁEGO ROKU

Dla porównania, przedstawiciel sanepidu podał dane za ubiegły roku, w którym sprawdzono 118 automatów do lodów, przeprowadzając 146 kontrole. Wówczas zostało zbadanych 300 próbek lodów, w tym 180 próbek lodów z automatu – Wszystkie zbadane próbki lodów, w tym lodów z automatu, były zgodne pod względem kryteriów bezpieczeństwa żywności, nie stwierdzono bakterii patogennych Listeria monocytogenes i Salmonella – wyjaśnił i dodał, że w 60 próbkach lodów z automatu stwierdzono przekroczenie liczby Enterobacteriacae, co świadczy o braku zachowania higieny w procesie produkcji lodów.

PROCES KONTROLI ŻYWNOŚCI

Kontrole przeprowadzane w ramach urzędowej kontroli żywności nie są wcześniej zapowiadane. Jedynie kontrole przeprowadzane na wniosek podmiotu o zatwierdzenie zakładu przeprowadzane są po wcześniejszym umówieniu się z przedsiębiorcą (zakład jest przygotowany do rozpoczęcia działalności, ale jeszcze nie przetwarza się ani nie serwuje w nim żywności).

– Podczas kontroli zakładów, które produkują i sprzedają lody z automatu sprawdzane są warunki higieniczne produkcji lodów oraz zachowanie higieny podczas oferowania ich konsumentom oraz kontrolowana jest dokumentacja dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP – mówił przedstawiciel sanepidu.

Zaznaczył, że kontrolowana jest m.in. czystość bieżąca pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę oraz badania wody, warunki do higienicznego mycia i osuszania rąk, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu, higiena osobista oraz stan zdrowia personelu, usuwanie odpadów, terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości żywności, warunki przechowywania żywności, zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Kontrolowane są procedury opracowane przez zakład oraz prowadzone zapisy.

DECYZJE DOTYCZĄCE ZAMKNIĘCIA LOKALI

– Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie sprawuje nadzoru bieżącego nad obiektami i w związku z tym nie decyduje o zamknięciu lokalu. O działaniach podejmowanych w obiekcie decyduje właściwy miejscowo państwowy powiatowy/graniczny inspektor sanitarny, tj. organ, który sprawuje nadzór bieżący nad obiektem – podał rozmówca.

Zauważył, że w przypadku stwierdzenia niezgodności w obiekcie właściwe organy podejmują działania zgodnie rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego (…) uwzględniając rodzaj niezgodności i historię podmiotu w zakresie niezgodności.

Rzecznik WSSE zaapelował, by przy zakupie lodów zwracać uwagę na higienę osobistą personelu oraz sposób sprzedaży i podawania lodów, a także czystość w miejscu serwowania lodów – Należy unikać miejsc, gdzie mamy wyraźne sygnały, że osoby tam pracujące nie dbają o higienę – zaznaczył.

PAP/vn

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj