Gdynia: ostatnie dwa dni Święta Morza. Kulinarna Świętojańska i gala banderowa

Święto Morza w Gdyni. Ogródki gastronomiczne na ul. Świętojańskiej (fot. Radio Gdańsk/Oskar Bąk)

Bieg kelnera, Dzień Marynarki Wojennej, piknik marynarski czy Kulinarna Świętojańska –  Gdynia celebruje ostatnie dwa dni tegorocznego Święta Morza.

Obchody tradycyjnie zakończą się niedzielnym Dniem Marynarki Wojennej. W jego ramach na Molu Południowym odbędzie się piknik, będzie też można zwiedzić polskie okręty i – bezpłatnie – wystawy w Muzeum Marynarki Wojennej. W sobotę głównym punktem Święta był zaś festiwal Kulinarna Świętojańska.

– Od południa zamiast samochodów na Świętojańskiej są ogródki gastronomiczne. To blisko trzydzieści stoisk, każde różne, każde autorskie. Zostały przygotowane przez restauratorów, kucharzy i szefów kuchni z Gdyni, ale są też stoiska partnerskie, nie typowo gastronomiczne, ale również kulinarne; ma je na przykład Gdyńska Rybka Marko, ale są też stoiska z Pomorza, na przykład ze skansenu w Klukach czy ze Swołowa – tłumaczył Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni.

👉Świętojańska pełna przysmaków! 🍜🥧🍲

❤Trwa VII edycja Kulinarnej Świętojańskiej.

Festiwal proponuje eksplorację smaków…

Opublikowany przez Gdynia Sobota, 29 czerwca 2024

Kulinarny Festiwal na ulicy Świętojańskiej trwał do godziny 18:00. Niedzielny Dzień Marynarki Wojennej rozpocznie się podniesieniem wielkiej gali banderowej na okrętach o godzinie 8:00.

Marcin Lange/MarWer/raf

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj