Pandemia XXI wieku. Jak uchronić się przed cukrzycą? „Musimy jeść indyka, gęś i dziczyznę”

W Polsce choruje na nią około 3 milionów ludzi, z czego milion nie ma o tym pojęcia. Czy można uchronić się przed cukrzycą? – W każdym tygodniu widzę nowych pacjentów. Liczba zachorowań cały czas rośnie – mówi diabetolog dr Monika Łukaszewicz.

Audycję Bądź Zdrów prowadziła Joanna Stankiewicz. Jej gośćmi byli dr Monika Łukaszewicz, diabetolog, Beata Gronek, edukator cukrzycy z Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych i Paulina Metelska, koordynator gdańskiego programu zdrowotnego „6-10-14 dla Zdrowia”. W poniedziałek 14 listopada obchodzony był Światowy Dzień Walki z Cukrzycą i właśnie ona była tematem audycji.

– Cały czas widzimy wzrost liczby zachorowań na cukrzycę. W każdym tygodniu spotykam nowych pacjentów. Przychodzą ludzie ze stanem przedcukrzycowym, ale czujnie to kontrolują, są zaniepokojeni. To jest moment, kiedy można zacząć leczenie, wtedy jest najbardziej skuteczne. Niestety są też pacjenci z rozpoznaną cukrzycą w danej chwili, którzy mają już powikłania, np. zawał serca – tłumaczy diabetolog.

INDYK I GĘŚ W MENU

Co jeść, żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy? – Trudno dokonywać takich wyborów. Niestety najczęściej spożywane przez nas białka prowadzą do choroby. Chodzi o białko wołowe i białko mleka. Nie udowodniono takiego działania dla mięsa indyka, gęsi, kaczki i dziczyzny, ryb atlantyckich. W naszym jadłospisie powinno znaleźć się także białko roślinne.

CUKRZYKU, DOBRZE SIĘ PROWADŹ

– Najważniejsze jest, by dobrze się prowadzić, jeśli już zachorujemy. Dotyczy to zwłaszcza małych dzieci. Rodzice muszą o nie wyjątkowo dbać – dodaje edukatorka.

Paulina Metelska jest koordynatorem gdańskiego programu zdrowotnego „6-10-14 dla Zdrowia”. Przyznaje, że w kilku przypadkach eksperci zdiagnozowali pełnoobjawową cukrzycę. – Często widzimy u dzieci także stany przedcukrzycowe, nawet u co piątego dziecka. Kierujemy je na porady do diabetologa, część z nich trafia na oddział szpitalny – tłumaczy.

Anna Michałowska
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj