Polacy oszczędzają na zakupach jedzenia. Jednak dzięki temu zdrowiej się odżywiają

(Fot. Unsplash)

91 proc. Polaków oszczędza na zakupach żywności – wynika z badania BIG InfoMonitor. Najczęściej rodacy rezygnują z kupna alkoholu, gotowych dań i słodyczy. Jednocześnie 46 proc. badanych traci pieniądze z powodu marnowania żywności – najczęściej jest to około 100 złotych miesięcznie.

Jak wskazali autorzy badania BIG InfoMonitor, bardziej racjonalne gospodarowanie finansami przeznaczanymi na żywność ma pozytywny wpływ na dietę Polaków, ponieważ jeśli rezygnujemy z jakichś produktów, są to najczęściej te najbardziej niezdrowe. Ponad połowa respondentów deklaruje, że ogranicza spożycie alkoholu (52 proc.), gotowych dań ze sklepu (47 proc.) i słodyczy (43 proc.).

Ograniczanie ilości kupowanych produktów spożywczych lub rezygnację z nich zadeklarowało w sumie 83 proc. respondentów. W przypadku podstawowych produktów żywieniowych, takich jak mięso, wędliny, owoce, warzywa, pieczywo i nabiał, ograniczenie w zakupach deklaruje od 4 proc. do 14 proc. badanych.

PONAD JEDNA CZWARTA BADANYCH ODŻYWIA SIĘ LEPIEJ

Według profesora Waldemara Rogowskiego, głównego analityka BIG InfoMonitor, ograniczanie wydatków na niektóre artykuły może pozytywnie przełożyć się na nasze zdrowie.

– 26 proc. respondentów stwierdziło poprawę nawyków żywieniowych. To zdecydowanie więcej odpowiedzi niż tych wskazujących na pogorszenie jakości odżywiania (17 proc.) – wskazał, komentując wyniki badania.

Zgodnie z nimi 70 proc. osób, które przygotowują posiłki samodzielnie, zwraca uwagę na ich jakość. – W codziennym życiu przygotowywanie posiłków w domu deklaruje łącznie 91 proc. Polaków, z czego zdecydowana większość robi to w sposób świadomy, co świadczy o wzroście wiedzy z zakresu odżywiania – dodaje Rogowski.

CZĘŚCIEJ GOTUJEMY SAMI I ROBIMY TO ŚWIADOMIE

W ramach oszczędności rzadziej stołujemy się na mieście czy wybieramy tak zwaną dietę pudełkową. Na korzystanie z obiektów gastronomicznych (restauracje, fast foody, bary mleczne) jako dominujący sposób odżywiania wskazuje 3 proc. respondentów. Z kolei catering dietetyczny wybiera 2 proc. badanych.

Diana Borowiecka z BIG InfoMonitor zwraca uwagę na to, że wzrost cen żywności zmusza do dokładniejszego monitorowania wydatków. Według badania 42 proc. respondentów śledzi gazetki sieci handlowych, aby kupić produkty spożywcze w atrakcyjnej cenie, a 32 proc. robi zakupy tylko w tańszych supermarketach i dyskontach.

– Staramy się także mniej marnować – zwraca uwagę Borowiecka i wskazuje, że 36 proc. badanych gotuje tak, żeby danie wystarczyło na więcej niż jeden posiłek, a 24 proc. kupuje mniej żywności. Ekspertka przytacza dane z raportu Instytutu Ochrony Środowiska PIB, z których wynika, że na etapie konsumpcji w Polsce marnują się trzy miliony ton jedzenia, co stanowi 60 proc. wszystkich strat.

WCIĄŻ MARNUJEMY ŻYWNOŚĆ

Choć 54 proc. badanych deklaruje, że nie marnuje jedzenia, wyniki badania BIG InfoMonitor pokazują, że 46 proc. traci z tego powodu pieniądze. Wyrzucając niezjedzone produkty, rodacy marnują około 100 złotych miesięcznie (33 proc.). Żywność istotnie rzadziej marnują mieszkańcy wsi (40 proc.) niż osoby mieszkające w miastach (49 proc.). Dbałość o zawartość lodówki rośnie wraz z wiekiem respondentów: od 44 proc. w grupie poniżej 45 lat przez 60 proc. mających od 45 do 64 lat po 72 proc. wśród osób 65-letnich i starszych.

Jak zaznaczają eksperci BIG InfoMonitor, pomimo spadającej inflacji relatywnie wysoka cena produktów żywnościowych sprawia, że na marnowaniu żywności tracimy coraz więcej.

– Według danych UCE Research i uczelni WSB Merito w maju o 39,9 proc. wzrosły ceny warzyw, o 31,9 proc. karmy dla zwierząt, o 25,5 proc. dodatki spożywcze, ryby podrożały o 22,5 proc, a napoje o 21,4 proc. Choć dynamika wzrostu się obniża, ceny nie spadają – zauważa Borowiecka.

WRAZ Z CENAMI ROSNĄ DŁUGI

Z kolei Rogowski zwraca uwagę na problem, którym jest „nadal niedostateczny wzrost płac w stosunku do rosnących cen żywności i powiększające się przeterminowane zadłużenie Polaków”.

Jak wynika z danych zgromadzonych w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i bazie informacji kredytowych BIK, na koniec kwietnia tego roku 2,7 mln osób miało ponad 80 mld złotych przeterminowanych zobowiązań. W ciągu roku wartość niespłacanych długów podwyższyła się o 4,2 mld złotych, a niesolidnych dłużników przybyło o ponad 3,7 tys.

Badanie Quality Watch na temat wydatków na żywność i jej marnowania zrealizowano dla BIG InfoMonitor, metodą CAWI, na próbie 1054 osób, w dniach 24-28 marca 2023 roku.

PAP/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj