Kucharki z Żukowa triumfują w Regionalnej Bitwie Kulinarnej i zdradzają kaszubski przepis

XI Regionalna Bitwa Kulinarna w Wejherowie - 20.02.2025 r. (fot. Wejherowo.pl)

Kucharki z Żukowa zostały arcymistrzyniami kuchni kaszubskiej. W czwartek, 20 lutego, w Wejherowie odbyła się XI Regionalna Bitwa Kulinarna, w której walczyły panie z Redy, Góry i Żukowa. Zwyciężczynie będą gospodarzem rywalizacji w przyszłym roku.

Regionalną Bitwę Kulinarną od początku organizuje Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie.

– To forma zabawy, ale też sposób na to aby przepisy naszych mam i babć wciąż były w użyciu – mówił Łukasz Richert z biura zrzeszenia. – Kaszubska kuchnia nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać. Przygotować coś wykwintnego z bardzo prostych produktów, to wymaga kunsztu. Trzech kucharzy z każdego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego starało się przygotować najwspanialsze placki, zupy, drożdżówki i inne dania – tłumaczył.

To była prawdziwa eksplozja smaku 🎉

W Ośrodku Szkolno Wychowawczym w Wejherowie odbyła się dziś XI Regionalna Bitwa…

Opublikowany przez Wejherowo.pl Czwartek, 20 lutego 2025

PRZEPIS NA SZPAJZĘ

– Białka trzeba ubić, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny i żelatynę, to wszystko – powiedziała pani Danuta z Góry, podając przepis na kaszubską szpajzę.

Oprócz popularnego deseru, panie musiały ugotować rosół, przyrządzić ferkasy, czyli słodko-kwaśną potrawkę z kurczaka oraz szmurówkę czyli duszone mięso.

Piotr Lessnau/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj