W okresie wakacyjnym wiele młodych osób podejmuje pracę sezonową. Gdzie jej szukać? O co pytać potencjalnego pracodawcę? Jak nie dać się oszukać? Jakie prawa, ale i obowiązki mają pracownicy młodociani i sezonowi? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w audycji „Praca dla młodych na lato”.
Praca wakacyjna może być mocnym punktem w naszym CV. Wybierając zajęcie na najbliższe dwa lub trzy miesiące, warto pomyśleć o branży, w której chcemy w przyszłości pracować. Dlaczego tak mało osób w wakacje wybiera dziedzinę pracy, w której chce zdobyć zawód? O tym Alicja Samolewicz-Jeglicka rozmawia z Agnieszką Śladkowską, twórczynią Gorilla Job – firmy wspierającej kandydatów na rynku pracy.
– Największym problemem osób, które kończą szkołę, studia, jest to, że nie mają co wpisać do CV. Tak naprawdę zaczynają od zera. Mają swoją edukację, ale ona z reguły w ogóle nie jest w tym kierunku, w którym szukają pracę, a często nawet jeżeli jest, to nie stanowi dla pracodawcy wartości. Dla niego wartość stanowi każda ta sytuacja, w której potencjalny pracownik mógł sprawdzić się w zadaniu i ktoś mógł te zadania oceniać. A więc każda sytuacja, w której możemy zdobyć doświadczenie, które potem można wpisać do CV, to duże ułatwienie, kiedy po skończeniu edukacji szukamy pierwszej pracy na etat – powiedziała Agnieszka Śladkowska.
W tym sezonie letnim temperatury w Polsce sięgają nawet 30 stopni Celsjusza. Jak uchronić się przed przykrymi skutkami takich dotkliwych upałów w pracy? Czego możemy wymagać od pracodawcy? O tym Dominika Wrotek rozmawiała z inspektorem Piotrem Prokopowiczem z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku.
– Woda pracownikowi przysługuje w każdych warunkach, bo to reguluje rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów BHP. W paragrafie 13. jest mowa o tym, że pracodawca jest zobowiązany zapewnić dostateczną ilość wody zdatnej zarówno do picia, jak i celów higieniczno-sanitarnych, gospodarczych i przeciwpożarowych. Regulacja dotyczy wszystkich pracowników bez względu na rodzaj i warunki wykonywania pracy. Natomiast kodeks pracy reguluje kwestie z wykonywaniem pracy w warunkach szczególnie uciążliwych, czyli związanych z rodzajem czy charakterem tej pracy. Ustawodawca wskazał, że pracodawca z uwagi na takie warunki jest zobowiązany zapewnić pracownikom odpowiednie posiłki i napoje. A szczegółowe uregulowania i jaką pracę rozumie się prze przez pracę szczególnie uciążliwą, zawiera rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów – powiedział Piotr Prokopowicz.