Nie sznurowana, a szmurowana. Chef Tomasz Szydzikowski o potrawach z gęsiny i nie tylko

Gościem Beaty Szewczyk i Włodka Raszkiewicza w audycji „Gotuj się na weekend” był chef Tomasz Szydzikowski, znakomity kucharz specjalizujący się w potrawach z gęsiny. Opowiedział on o gęsi szmurowanej – na którą posiada specjalny certyfikat – ale znalazł też trochę czasu, by wspomnieć o faworkach i pączkach.

Chef Tomasz Szydzikowski podkreślił, że ludziom zdarza się mylić gęś szmurowaną ze sznurowaną. – To absolutnie nie ma nic wspólnego z jakimś sznurkiem, sznurowaniem mięsa. Jest to takie określenie ze starego, kaszubskiego języka, które swoje podłoże ma też w języku niemieckim. Chodzi o duszenie mięsa w niskiej temperaturze – tłumaczył.

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj