Warto schylić się po „chwasty”. Są dobroczynne dla zdrowia i… przydają się w kuchni

(fot. Radio Gdańsk)

Nagietek, forsycja, brzoza, mięta, melisa – dla jednych nic nieznaczące „chwasty”, a dla innych skarby natury, które można wykorzystywać w kuchni. Jak zrobić zupę pokrzywową albo napar z melisy?

Gościem audycji „Gotuj się na weekend” była Bożena Ogar-Ekiert, właścicielka firmy przetwórczej Kaszubskie Zioła i członkini Pomorskiej Ścieżki Smaków Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Pani Bożena z wykształcenia jest aktorką – pracowała w teatrze lalek na Śląsku. Tak bardzo jednak zakochała się w Kaszubach, że postanowiła się tu przeprowadzić i zająć uprawianiem ziół.

– Chcę pokazać, że to, co rośnie na polu, jest niezwykle dobroczynne dla naszego zdrowia. Warto się edukować w tym zakresie, a będąc na łące, zerwać forsycję, melisę czy nagietki – powiedziała Bożena Ogar-Ekiert.

Więcej o tym, jak uprawiać, zbierać i przerabiać zioła i chwasty, dowiesz się dzięki audycji kulinarnej Eweliny Potockiej.

Posłuchaj:

mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj