Bóg obdarzył go dość specyficznym talentem. Michał Saks potrafi zaplanować piwo. Najpierw wyobraża sobie jego smak i aromat, potem najczęściej udaje mu się takie piwo zrobić.
Michał nosi w swojej głowie około 50 smaków piwa. Pamięta te podstawowe piwne charaktery, umie je nazywać i rozpoznawać. Talent naturalny łączy się z wiedzą technologiczną wyniesioną z Politechniki Gdańskiej. Na biotechnologii zrobił w ramach zajęć swoje pierwsze wino. Podobno nie wyszło, ale zapał do fermentowania pozostał.
Najpierw były miody pitne i wina, potem piwo. Teraz Michał Saks jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych piwowarów na Pomorzu. Eksperymentuje, warząc mało znana, ale ciekawe smakowo gatunki. Obecnie wraz z przyjaciółmi tworzy projekt Hop Heads of Poland. Chcą przywrócić dawne gatunki chmielu i robić piwa z ich udziałem. Pierwsze będzie miało premierę na Gdynia Design Days, tam właśnie rozmawiamy z Michałem Saksem o piwach rzemieślniczych i o tym, że dobre piwo powinno mieć charakter.
Posłuchaj rozmowy z Michałem Saksem