Wszyscy nosimy maseczki, ale w karnawale warto pokazać maski. Rozmowa z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem

maski1

Wiadomo czas pandemii, wszyscy noszą maseczki. – Dlaczego nie maski – można dowcipnie zapytać – w końcu mamy też karnawał. Nasz dziennikarz miał okazję przymierzyć jedną z pięknych karnawałowych masek weneckich. Włodzimierz Raszkiewicz odwiedził Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. Znana projektantów, designerów i specjalistów od bezglutenowej kuchni wegańskiej otworzyła w swoich bistro-delikatesach wystawę masek z Wenecji. Opowiedzieli nam historię, liczącą dobrze ponad 20 lat, swoich związków z tym miejscem i o zachwycie nad maskami, małymi dziełami sztuki użytkowej.

Wystawę karnawałowych masek, ręcznie wykonanych przez mistrzów w dziedzinie tej sztuki – braci Sergio & Massimo Boldrin, można oglądać w Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Trymbulaka do 17 lutego. O związkach gdyńskich projektantów z Wenecją i tamtejszym karnawałem możecie posłuchać w rozmowie z Włodkiem Raszkiewiczem i zobaczyć na filmach umiejscowionych na profilu FB Atelier Smaku >>> KLIKNIJ TUTAJ.

Na zdjęciach: po lewej Jola Słoma i Mirek Trymbulak braćmi Sergio & Massimo Boldrin, po prawej fotografia jednego z pierwszych karnawałów spędzonych przez projektantów w Wenecji w 1997 r. Fot. Stanisław Składanowski.


Włodzimierz Raszkiewicz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj