Koniec z zerowym VAT-em na żywność. Eksperci: „Tej podwyżki raczej nie odczujemy”

Od 1 kwietnia wrócił pięcioprocentowy VAT na żywność. Na ten temat w audycji „Ludzie i Pieniądze” wypowiedzieli się eksperci: Adam Liszczewski, przewodniczący Rady OPZZ na Pomorzu, i Krzysztof Szóstka, prezes Metal Poland. Audycję prowadziła Iwona Wysocka.

– Tej podwyżki raczej nie odczujemy, ponieważ spada inflacja, a sieci handlowe konkurują ze sobą. Będzie gorzej, gdy zostaną uwolnione ceny energii, ponieważ wzrośnie koszt wytworzenia tej żywności – mówił Krzysztof Szóstka. – Tutaj mamy tylko podniesienie samego VAT-u, natomiast później podniesiemy koszt wytwarzania dóbr i usług i tutaj myślę, że będzie dopiero jakiś problem – dodawał.

– Rząd wprowadzał zerową stawkę w roku 2022: wtedy, kiedy inflacja była galopująca. W tej chwili wiemy, że za marzec mamy inflację 1,9, zatem te ceny na pewno nie będą szalały – zapewniał Adam Liszczewski.

Kilka sieci handlowych podało, że mimo powrotu pięcioprocentowego VAT-u nie podniosą cen na podstawowe artykuły żywnościowe.

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj