Pomorze na czele z Gdańskiem znalazło się w prestiżowym gronie najlepszych destynacji kulinarnych na świecie. Region wraz ze stolicą województwa zostały wyróżnione w przewodniku Michelin, kulinarnym odpowiedniku Oscara, z kolei gdańska restauracja Arco by Paco Pérez otrzymała gwiazdkę (to najsłynniejsze na świecie odznaczenie dla restauracji).
Jak mówił w audycji „Ludzie i Pieniądze” Bogdan Donke, wiceprezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, przyznawana jest też zielona gwiazdka. Otrzymał ją lokal Eliksir, który na razie jest jedyną polską restauracją z tym wyróżnieniem.
– Dotyczy ona zrównoważonego działania. Chodzi o podejście ekologiczne, korzystanie w miarę możliwości ze źródeł odnawialnej energii. Dla nas jest to bardzo istotne. Idziemy w tym kierunku i chcielibyśmy, żeby w ogóle było zielono – podkreślał.
– W naszym regionie mamy 19 rekomendacji, z czego jedna jest gwiazdkowa, a także pięć rekomendacji Bib Gourmand. To są restauracje gdańskie, sopockie. gdyńskie i jedna w Ciekocinku – dodaje Marta Chełkowska, dyrektor Departamentu Turystyki i Sportu Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego.
Gdańsk jest dopiero czwartym miastem po Warszawie, Krakowie i Poznaniu wyróżnionym w przewodniku Michelin.
Iwona Wysocka/aKa/raf