Na Pomorzu hodowla bydła mięsnego jest bardzo popularna. Czy powstanie grupa producencka?

Rozmowa z hodowcami bydła mięsnego, którzy w czwartek spotkali się w Lubaniu na konferencji poświęconej produkcji mięsa wołowego.

W audycji gościł Jacek Zarzecki – prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, oraz hodowca Jerzy Bałachowski z Wysina. Hodowca wyjaśnił różnice pomiędzy najpopularniejszą w Polsce rasą bydła mięsnego limousine a tą, na którą on się zdecydował czyli charolaise.

W audycji poruszono także kwestię próby utworzenia na Pomorzu grupy producenckiej, która miałaby zjednoczyć hodowców bydła mięsnego. Wśród inicjatorów jest Zbigniew Klawikowski z Tuchlinka, niedaleko Sierakowic.

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj