Tym razem w audycji „Srebrne Pokolenie” rozmawialiśmy o oszczędzaniu w kuchni i dobrze ułożonym jadłospisie. Ponadto poruszyliśmy temat postu wśród seniorów. – Nie polecam żadnych diet i długotrwałych postów – mówiła geriatra internista dr Dagmara Wiewiórkowska-Garczewska.
– Zwłaszcza wiosną jadłospis osób po 65. roku życia musi być dokładnie bardzo specyficznie dobrany. Nie chodzi wcale o wydawanie wielkich kwot na zakupy. Wszyscy wiemy, że ludzie na emeryturze liczą się z groszem. Ale można niektóre rzeczy wprowadzić do diety seniora, a z niektórych zupełnie zrezygnować. Chodzi o tzw. racjonalne odżywianie. Mniej, ale bardziej wartościowo – mówiła dr Wiewiórkowska-Garczewska.
Co zatem powinni jeść seniorzy?
– Apeluję o kupowanie wartościowych składników odżywczych, zawartych w dobrych, niekoniecznie drogich produktach. Mam na myśli chude, nieprzetworzone mięso, pieczywo ze sprawdzonych piekarni, niewielkie ilości dobrych owoców, nabiał, prawdziwą śmietanę, dobre masło czy dobre zupy na zdrowych warzywach. Nie zastępujmy wszystkiego produktami bardzo tanimi z promocji lub np. przecenionymi ze względu na datę ważności – wyliczała dr Wiewiórkowska-Garczewska